NordNews
Avem ce spune

12 ani de la dezastrul din 7 aprilie 2009

Astăzi se împlinesc 12 ani de la dezastrul din 7 aprilie 2009. Radu Marian, deputatul în Parlament de pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate a mărturisit, pentru prima dată, că a participat la manifestările din Piața Marii Adunări Naționale. 

„Întotdeauna mi-a fost greu să scriu ceva despre 7 aprilie – am fost și eu acolo în Piață și încărcătura emoțională e prea mare când mă gândesc la acele clipe. Totuși, Președinta Maia Sandu a reușit azi să descrie perfect ce simt eu despre 7 aprilie”, a declarat deputatul Radu Marian.

„Dovadă că putem reuși e același 7 aprilie 2009, care a produs, totuși, o schimbare în Republica Moldova. După 7 aprilie 2009, am devenit cu toții mai cetățeni: mai activi, mai implicați, mai puțin lăsători. Și chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră. Construim în Moldova o societate deschisă, în care învățăm să ne cerem drepturile și să ne respectăm diferențele”, a scris Președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Acum 12 ani, pe 7 aprilie 2009, peste 30 de mii de persoane, susținători ai opoziției au ieșit pe străzile Chișinăului, pentru a contesta victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”.

Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat. În Președinție manifestanții au pătruns forțând ușa și stricând geamurile cabinetelor de unde au sustras documente importante de stat (care au fost mai târziu arse), mobilier și computerele Aparatului Președintelui. În Parlament, manifestanții au ocupat câteva birouri, iar în celelalte se baricadaseră polițiștii. Persoanele care au pătruns în clădirea Parlamentului au aruncat în stradă o parte din mobilier și i-au dat foc. Poliția din capitală a intervenit, utilizând tunuri de apă și gaze lacrimogene. În replică, protestatarii au răspuns acțiunii poliției printr-un „bombardament” cu pietre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata