NordNews
Avem ce spune

12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Întreaga lume marchează marţi, 12 mai, Ziua Internaţională a Asistentului Medical. La nivel mondial, pe aceeaşi dată, este sărbătorită şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume, scrie tvrmoldova.md

Marcarea în anul curent a acestei zile este una specială, deoarece Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat 2020 drept Anul Asistentului Medical şi Moaşei şi pentru că se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Florence Nightingale.
Genericul din acest an al Zilei Internaţionale a Asistentului Medical este „Nursele – o voce de lider: Pentru o lume sănătoasă” şi subliniază rolul esenţial al acestor lucrători în furnizarea îngrijirilor medicale. Asistentul medical are o contribuţie valoroasă atât în procesul de îngrijire a pacienţilor, cât şi în cel de consiliere şi informare a acestora.
În R. Moldova activează peste 20 de mii de asistenţi medicali, ceea ce constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali. În regiunile în care numărul de medici este mai mic, asistenţii trebuie să facă faţă multor situaţii complexe, uneori chiar să suplinească doctorii.
Din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) sunt finanţate servicii de sănătate în volumul prevăzut de Programul unic al AOAM, inclusiv activitatea asistenţilor medicali, angajaţi în procesul de acordare a tuturor tipurilor de asistenţă medicală. Este vorba despre asistenţa medicală urgentă prespitalicească, primară, specializată de ambulator, spitalicească, serviciile de înaltă performanţă şi îngrijirile medicale la domiciliu. În anul 2019, pentru salarizarea celor peste 20 de mii de angajaţi incluşi în categoria de personal medical mediu (asistenţi medicali), Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 1 miliard 414 milioane de lei.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"