NordNews
Avem ce spune

12 spitale din țară, printre care și cel din Bălți, vor primi generatoare de curent electric din partea Guvernului Franței

Donație importantă pentru 12 spitale din Republica Moldova, inclusiv pentru cel din Bălți. Instituțiile medicale vor primi generatoare de curent electric din partea Guvernului francez. Donația se cifrează la peste 245 de mii de euro. Aceasta este oferită prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene și este destinată atenuării efectelor negative ale întreruperilor de electricitate, cauzate de bombardamentele rusești din Ucraina.

Generatoarele vor fi distribuite spitalelor pentru a menține pacienții conectați la aparatele medicale, inclusiv sălile de operație, în special în cazul unor pene de curent. Ajutorul acordat vine să suplinească un lot anterior, de 17 generatoare electrice, inclusiv asistență tehnică pentru Moldelectrica oferită de către RTE, asociație a electricilor fără frontiere, pentru gestionarea transportului de electricitate.

„Franța și Uniunea Europeană s-au mobilizat din plin să facă față consecințelor provocate de războiul din Ucraina în domeniile umanitar, securitate, financiar, economic și energetic. Acest fapt a fost confirmat cu fermitate în cadrul platformei de susținere a Moldovei care a avut loc pe 21 noiembrie la Paris. Cu această ocazie, președintele Republicii Franceze s-a angajat să fortifice ajutorul financiar. Agenția Franceză de Dezvoltare a transferat Guvernului R. Moldova 60 de milioane de euro săptămâna trecută, inclusiv și susținerea noastră pe plan energetic”, a menționat ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul.

„Acest sprijin valoros este oferit prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE ce permite Guvernului Republicii Moldova să-l primească mai rapid și într-un mod mai eficient. Acesta este modalitatea noastră de a ne exprima solidaritatea cu poporul Republicii Moldovei în aceste vremuri grele. Această donație este mărturia sprijinului continuu și generos al UE, oferit în spiritul Echipa Europa în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Generatoarele vor fi distribuite Spitalului Clinic de Boli infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalului Clinic Bălți, Spitalului de Stat, Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, spitalelor de psihiatrie, din Chișinău, Bălți și Orhei, spitalelor raionale din Glodeni, Fălești, Cantemir și Dondușeni.

Până acum, 55 din cele 59 de spitale publice republicane, municipale și raionale din R. Moldova aveau cel puțin un generator electric, însă doar 15 dintre acestea erau asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a instituțiilor.

În contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, în luna martie 2022, Guvernul Franței a oferit Republicii Moldova 17 generatoare electrice, care au fost distribuite în spitalele din țară. Costul utilajelor a fost de peste 487 de mii de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"