NordNews
Avem ce spune

13 candidați s-au înscris la concursul pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova

Treisprezece pretendenți s-au înregistrat la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, a anunțat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. El nu a făcut publică lista candidaților, dar aceasta s-a strecurat în presă. Unii dintre candidați sunt bine cunoscuți publicului de la Chișinău. Sursele susțin că favorita cursei ar fi Diana Scobioală, directoarea Institutului Național al Justiției. Potrivit surselor, unul dintre membrii comisiei de concurs ar fi Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, transmite jurnal.md. 

Potrivit listei apărute în presă, Vitalie Gamurari este primul candidat înscris la concursul pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova. A fost purtător de cuvânt al PD, când formațiunea era condusă de Vladimir Plahotniuc.

Participă la concurs și fratele fostului procuror general Corneliu Gurin, Marin Gurin. Acesta din urmă a fost agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO.

Un alt candidat este avocatul Vladislav Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice. În 2019, el a candidat pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Participă la concurs și Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției în Guvernul Gaburici. Vladimir Grosu se numără printre semnatarii garanțiilor de stat în valoare de 5,3 miliarde de lei, pentru jaful din sistemul bancar. În aceiași listă este și Nicolae Eșanu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției. Eșanu a fost și consilier în Guvernul Chicu.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a scris pe facebook despre faptul că 13 persoane s-au înscris la concursul național pentru postul de judecător al CEDO, fără ca dea nume. Ministrul Justiției a anunțat că în următoarele zece zile, Comisia pentru selectarea candidaților va decide, în ședință închisă, cine va fi invitat la interviu.

Potrivit regulamentului, judecătorul din partea Republicii Moldova va fi ales prin votul final în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Mandatul actualului judecător din partea Republicii Moldova la CEDO, Valeriu Grițco, expiră pe 2 decembrie 2021.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata