NordNews
Avem ce spune

Procesul de administrare a celei de-a treia doză de vaccin ar putea începe în luna decembrie

În cadrul Ministerului Sănătății, se discută despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin și, după calculele persoanele ale ministrei Ala Nemerenco, procesul ar putea începe în luna decembrie 2021. Oficiala a vorbit despre asta la ședința Parlamentului de săptămâna trecută, când cu votul deputaților PAS, care dețin majoritatea parlamentară, s-a decis în prima lectură ca doar lucrătorii medicali vaccinați împotriva COVID-19 să poată beneficia de indemnizația unică în mărime de 16 mii lei, informează Nord News cu referire la realitatea.md

Parlamentul a aprobat în ședința de joi, 21 octombrie curent, modificări ale legislației, însă deocamdată în prima lectură și cu votul deputaților PAS. Totodată, doar rudele lucrătorilor medicali vaccinați ar putea accesa suma de 100 de mii de lei în caz de deces. Opoziția deși s-a declarat pro-vaccinare, s-a arătat împotriva obligării acestora.

„Proiectul în cauză este modificat în scopul ajustării măsurilor de sprijin pentru lucrătorii medicali expuși riscului în pandemia Covid-19. … Acei lucrători medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului nu se mai pot încadra în categoria celor eligibili de a beneficia de indemnizația oferită de stat în legătură cu expunerea lor la riscul de îmbolnăvire”, a  spus Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Proiectul prevede acordarea în continuare a indemnizației unice în mărime de 16 mii de lei, dar doar pentru personalul medical angajat și vaccinat împotriva Covid-19, și acordarea indemnizației unice în mărime de 100 de mii de lei pentru personalul implicat nemijlocit în defășurarea activităților de combatere a Covid-19, dar vaccinat împotriva Covid-19, care a decedat în această luptă”, a explicat oficiala.

„Eu sunt vaccinată, toată familia e vaccinată. Sunt pro-vaccinare, dar totuși ceva se întâmplă neclar. Așa o echipă mare și nu-i putem convinge pe cei care pe noi trebuie să ne convingă că este necesară vaccinarea? Câți lucrători medicali nu s-au vaccinat și dacă i-a întrebat Ministerul de ce?”. a spus Elena Bodnarenco.

Potrivit ministrei Nemerenco, în prezent, circa 91% din lucrătorii medicali sunt vaccinați cu prima doză și 86,23% – cu a doua, adică au schema completă de vaccinare. Oficiala a mai dat de înțeles că măsura cu privire la vaccinare ar fi una blândă, în contextul în care în Israel sau în SUA personalul medical care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 nu are dreptul la practica medicală.

În continuare, deputata Partidului Șor Marina Tauber, care la fel s-a declarat pro-vaccinare, a explicat de ce fracțiunea din care face parte nu va susține acest proiect. „Se creează impresia că este ca o bâtă financiară. Niciun cetățean nu trebuie să aibă frică. Vorbim despre medicii care ne tratează pe noi. Ați spus un cuvânt de aur – să-i convingem. Recomandarea noastră este să fim atenți la acest proiect. Trebuie să găsim o soluție sau metodă individuală, pentru că merită acest lucru”.

„Sunt de acord când vorbim despre convingere cu orice altă categorie de specialiști. Când vorbim de medici, ei cunosc cel mai bine ce înseamnă vaccinare și nu poate să se eschiveze. Noi îi lăsăm să se eschiveze și încă și le plătim… Eu vreau să le spun mulțumesc colegilor mei și trebuie să-i susținem. Nu trebuie să susținem colegii care transmit mesaje anti-vacciniste”, a punctat ministra drept răspuns.

Aceasta a mai explicat că motivele de refuz sunt exact aceleași care sunt în întreaga societate, pentru că a existat o dezinformare mare privind vaccinarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata