NordNews
Avem ce spune

17 remedii naturiste care te ajută să scapi de muşte şi ţânţari

Suntem în plină vară, iar muştele şi ţânţarii ne dau mari bătăi de cap. Înainte de a merge la magazin şi de a cumpăra spray-uri sau capcane împotriva insectelor, poate e mai bine să încercați şi câteva remedii naturiste. Sunt, de cele mai multe ori, la fel de eficiente și inofensive, scrie click.ro.

 1. Lămâie – Tăiați patru felii de lămâie, puneți-le timp de o oră la fiert, în 250 ml apă. Adaugați apa când este nevoie, răciți apoi soluţia, filtrați-o şi pulverizați-o în camere.

 1. Busuioc – Puneți bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpărați ghivece cu busuioc, pe care să le aşezați pe pervazul geamurilor. Puteţi încerca şi cu alte plante aromatice, precum rozmarin sau pelin.

 1. Uleiuri esenţiale – Uleiurile de lavandă, eucalipt, mentă sau lămâie pot fi amestecate cu apă, iar soluţia formată – pulverizată în încăperi. Mirosul va alunga muştele şi va preveni apariţia lor.

 1. Oţet – Pentru a scăpa de muştele din bucătărie, puneți câteva picături de oţet pe o plită sau o tavă încinsă. Mirosul degajat va alunga muştele din încăpere.

 1. Castravete – Puneți lângă coşul de gunoi câteva felii de castravete pentru a împiedica muştele să depună ouă. Feliile de castravete alungă muştele din încăperi dacă sunt puse într-un bol şi lăsate să-şi facă efectul peste noapte.

 1. Vin alb – Amestecați într-un bol puţin vin alb cu detergent de vase şi lăsați recipientul pe masă. Muştele vor fi atrase de mirosul fructat şi se vor îneca în soluţie.

 1. Scorţişoară – Muştele nu suportă mirosul de scorţişoară, aşa că puteţi prepara o soluţie dintr-o linguriţă de scorţişoară şi un litru de apă, pe care s-o pulverizații în încăpere. Puteţi lăsa pudra de scorţişoară într-un bol, pe masă, sau puteţi folosi batoane de scorţişoară.

Ţânţarii nu suportă usturoiul şi frunzele de nuc 

 1. Frunze de nuc – Puneți într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dați-le foc. Lăsați fumul să se împrăştie în fiecare odaie – va aroma camerele, dar și va goni ţânţarii, datorită concentraţiei mari de iod. Puteți pune frunzele într-un bol şi să le lăsați în încăpere.

 1. Plante aromatice – Plantați în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice.

 1. Uleiuri esenţiale – Puneți în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine țânțarii la distanţă.
 2. Muşcatele – Aşezați la geamuri ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii.

 1. Lavanda – Lavanda are un miros foarte plăcut şi liniştitor, însă, ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.

 1. Mentă – Atât muştele, cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpărați unul sau două ghivece cu mentă şi puneți-le pe pervaz.

 1. Rozmarin – Ţineți planta în bucătărie şi ea va goni muştele. Dacă puneți în camere ghivece cu rozmarin, nu veți mai avea ţânţari.

 1. Usturoiul – Pisați câţiva căţei de usturoi şi puneți-i într-un bol. Aşezați recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă vă deranjează mirosul, ţineți-l pe masă.

 1. Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray.

 1. Cuişoare – Puneți un pliculeţ de cuişoare într-un bol şi lăsați condimentul să acţioneze pentru mai multe zile. Puteţi, de asemenea, să pulverizați în aer o soluţie aromată din ulei esenţial de cuişoare, zeamă de lămâie şi apă.

Aceste remedii sunt eficiente și dacă sunteți înțepați de alte tipuri de insecte, mai puțin cele cauzate de viespi, deoarece veninul acestora poate crea reacție mai violentă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata