NordNews
Avem ce spune

19 state solicită oficialilor de la Chișinău să organizeze alegeri prezidențiale corecte

Autoritățile din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia au semnat o declarație prin care cer guvernării de la Chișinău să organizeze pe 1 noiembrie un scrutin prezidențial liber și corect, comunică Ambasada Germaniei din Chișinău.

Europenii subliniază faptul că, modul în care urmează să se desfășoare alegerile prezidențiale, va influența direct relațiile externe dintre Moldova și UE. Aceștea reamintesc oficialilor că, în prim plan, este nevoie să fie respectate standardele democratice. Desfășurarea alegerilor trebuie să aibă loc într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Astfel, statul moldovenesc va continua să se dezvolte ca o țară democratică și va consolida încrederea cetățenilor în instituțiile de stat.

„Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus.”

Ambasada Germaniei încurajează toți actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici.

Este foarte important ca toți candidații să aibă parte  de condiții egale de concurență. De cealaltă parte, autoritățile  au datoria să fie transparente și eficiente, chiar și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale.

  „În cele din urmă, facem apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de Coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din Republica Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte.”

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata