NordNews
Avem ce spune

200 de milioane de dolari din 500 promise de Rusia „sunt pe drum”. Dodon: „Prietenul la nevoie se cunoaște”

O parte din creditul rusesc, de 500 de milioane de dolari, promis de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este pe drum. Despre aceasta a anunța șeful statului în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Bălți. Potrivit lui Dodon, din Federația Rusă, în viitorul apropiat, urmează să vină 200 de milioane de dolari.

 

Ieri, am discutat cu reprezentanții conducerii Federației Ruse la telefon. Ea a reconfirmat semnarea și alocarea celor 200 de milioane de euro pentru susținerea bugetului de stat, pentru proiecte de infrastructură. Acești bani vin în Republica Moldova, în pofida situație dificile din Federația Rusă. Așa că prietenul la nevoie se cunoaște, a declarat  președintele Republicii Moldova, Igor Dodon


Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, are dubii că Rusia va mai oferi vreun credit Republicii Moldova. Şi asta nu din cauza crizei cauzate de scăderea preţului la petrol, ci din cauza că relaţiile dintre Igor Dodon, actualul şef al statului şi statul rus, s-ar fi răcit.
 

Mie imi pare că pricina nu e în criză. Ultima lui întrevedere cu Putin a avut loc pe 7 septmebrie. Au trecut 6 luni. De atunci niciun fel de întâlnire. Eu simt să ceva se întâmplă foarte serios, în relaţiile dintre Igor Dodon şi Federaţia Rusă. Eu nu cred că ei în genere o să ajungă să mai discute despre acest credit, mai ales în an electoral, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin consideră că, chiar şi dacă banii Rusiei vor veni, aceştia vor fi consideraţi o imixtiune în alegerile prezidenţiale din R. Moldova, care vor avea loc în toamna acestui an.
 
Precizăm că, Duma de stat a Federației Ruse a votat în lectura a III-a modificările în Legea bugetului pentru anul 2020. Documentul prevede acordarea unui sprijin suplimentar pentru regiunile ruse, și nu se referă la acordarea „creditelor de export” pentru debitorii străini. Mai exact, în modificările votate nu se regăsesc prevederile cu privire la acordarea a celor 200 mln. dolari pentru R.Moldova, solicitate de Igor Dodon și Ion Chicu.
 
Amintim că, în data de 20 noiembrie 2019, în cadrul unui briefing, prim-ministrul a anunțat, că Federația Rusă, va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de jumătate de miliard de dolari, pentru proiecte investiționale.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"