NordNews
Avem ce spune

3 din 10 basarabeni sărbătoresc Ziua Muncii

În timp ce tradiţiile de 1 mai sunt diferite de la ţară la ţară – în unele, această zi este marcată de proteste pentru drepturile muncitorilor, în altele, se iese la natură şi se face grătar – nici Republica Moldova nu rămâne în urmă.
Să vedem, aşadar, câţi dintre noi sărbătorim Ziua Muncii, dacă facem frigărui la natură şi cine sunt acei care obişnuiesc să iasă la manifestaţiile organizate în aer liber (un indiciu: acestea sunt persoanele mai în vârstă), arată un studiu realizat de Magenta Consulting.md
Doar 3 din 10 moldoveni sărbătoresc ziua de 1 mai, pe când 70 la sută afirmă că nu fac nimic deosebit în această zi. Aceasta se poate datora faptului că, pentru moldoveni, ziua de 1 mai semnifică mai degrabă venirea primăverii „adevărate” şi este un motiv în plus de odihnă.
Acei care sărbătoresc Ziua Muncii, totuşi, într-o măsură mai mare, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 31-50 de ani. Mai mult de jumătate – 56% – dintre acei care serbează ziua de 1 mai sunt din mediul rural. O mare parte (35%) au venituri mai mici de 3000 de lei lunar în gospodărie – şi aici puteţi decide dacă banii joacă un rol important de felul în care te bucuri de o sărbătoare sau nu.
Cei mai mulţi aleg să petreacă prima zi din luna mai împreună cu prietenii şi familia. Aproape jumătate (44%) spun că obişnuiesc să sărbătorească acasă, pe când aproape tot atâţia – 41% – în sânul naturii. Doar şase din 100 de moldoveni participă la manifestaţiile organizate în aer liber. Rezultatele de azi diferă de cele extrase dintr-un alt sondaj realizat de Magenta, acum 9 ani.
Tinerii obişnuiesc să iasă în natură de Ziua Muncii într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă – 47% dintre acei cu vârsta de 18-25 de ani planifică un grătar în aer liber. Bărbaţii, de asemenea, preferă să petreacă această zi mai degrabă la natură, pe când mai multe dintre femei au menţionat că sărbătoresc 1 mai acasă. 61% dintre persoanele din mediul rural, de asemenea, aleg să sărbătorească acasă – aşa cum aceştia au casă la sol, pot face un grătar la aer liber, fără să se deplaseze în sânul naturii. elor din oraş le lipseşte acest privilegiu, aşa că, o mare parte dintre ei (44%) afirmă că sărbătoresc undeva la natură.
Se observă că, printre persoanele cu venituri medii spre mari, preferinţele de a petrece sărbătoarea de mai la natură este mai pronunţată. În acelaşi timp, 6 din 10 persoane cu venituri lunare mai mici de 3000 de lei per gospodărie menţionează că petrec această sărbătoare acasă.
Persoanele care ocupă o funcţie de conducere aleg să serbeze 1 mai în oraş (în localuri), într-o proporţie mai mare decât ceilalţi.
Printre acei care preferă să participe la manifestaţiile organizate în aer liber pe data de 1 mai se regăsesc în mare parte femeile, persoanele cu vârsta de 50+ şi cei din oraşe – poate că anume aceste persoane au o închipuire mai reală despre ce semnifică această zi cu adevărat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"