NordNews
Avem ce spune

30 de moldoveni, suspectați de coronavirus, printre care 9 copii. Astăzi, în țară vor ajunge cele 1000 de teste

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a susținut un briefing de presă pentru a prezenta informația actualizată privind coronavirus în Moldova.

La moment sunt 30 de cazuri suspecte, dintre care 9 sunt copii, in rest sunt adulți. Din acele 30, 11 persoane, 2 mame, sunt la spitalul clinic municipal de boli contagioase. Ieri un caz a fost confirmat, în cazul celuilalt au fost prelevate probele. Tot azi, pe parcurs, vom comunica și despre celelalte 30 de persoane, a declarat ministra.

Cât despre starea pacienților testați pozitiv, ministra a declarat că, per general, starea este bună, scrie Unimedia.

În cazul primei persoane, starea este dinamică pozitivă și se îmbunătățește și sperăm să fie bine. Ceilalți trei au stare satisfăcătoare, doi din ei au o stare de gravitate media, dar medicii fac tot posibil să fie bine, a spus ministra.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a recomandat cetățenilor să nu meargă la clinici private pentru a fi testați pentru coronavirus.

Nouă nu ni se recomandă testele rapide care i-au amploare și se propun în vânzări,ele sunt ineficiente care nu dau garanție de 100% despre prezenta infecțieI de coronavirus, chiar daca este negativ, testul rapid, OMS pune accent, daca ea întrunește definiția de caz trebuie să treaca teste de laborator. Nu recomandăm aceste teste care se fac și în clinici private și aici vom decide care poziție luăm. Nici noi ca autoritate centrală, nu toate testele care se propun le acceptăm, luam ca bază pentru laborator doar teste care sunt autorizate, care dau garanție de 100 de procente.

Ministra a mai spus că, astăzi, vor ajunge cele 1000 de teste. Tot din partea OMS vor fi autorizate acele bunuri care vin sub de formă de lot de ajutor umanitar, și anume corturi medicale, echipament de protecție individuală mai sporită pentru personalul medical. Pe parcursul zilei de astăzi sau mâine ANSP-ul va fi în uzul acestor bunuri care vor fi primite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata