NordNews
Avem ce spune

300.000 de cetățeni ucraineni au obținut pașapoarte rusești după declanșarea războiului

Circa 300.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti de la începutul războiului pe care Moscova îl duce împotriva ţării vecine, potrivit media ruse independente Mediazona, informează vineri DPA.

Numai în luna octombrie, între 70.000 şi 80.000 de ucraineni au primit cetăţenia rusă, precizează Mediazona, considerată critică faţă de Kremlin, citând date ale Ministerului de Interne rus.

Majoritatea solicitanţilor au primit noi paşapoarte ruseşti în regiunea Rostov-pe-Don din sudul Rusiei şi în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, peninsulă pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Valul de cereri se explică prin faptul că cetăţenii ucraineni sunt lipsiţi de drepturi fundamentale dacă nu au paşapoarte ruseşti în teritoriile ocupate de forţele ruse, potrivit Mediazona.

,,Adesea ei nu primesc ajutor medical sau sprijin social fără un paşaport rusesc”, subliniază Mediazona, dând drept exemplu o familie care a fost adusă în Crimeea. Copilul lor s-a îmbolnăvit şi pentru a primi ajutor familia a avut nevoie de ajutor, potrivit unui voluntar, scrie Agerpres.

Milioane de oameni au fost forţaţi să plece din Ucraina din cauza invaziei ruse, care a început pe 24 februarie. Circa 8 milioane de ucraineni s-au refugiat în ţări europene, potrivit Naţiunilor Unite.

În acelaşi timp, potrivit estimărilor oficiale ruse, circa 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat până acum pe teritoriul Rusiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"