NordNews
Avem ce spune

300 de angajaţi media au fost arestaţi în Belarus

Organizaţia de apărare a libertăţii presei Reporteri fără Frontiere (RSF) a transmis că autorităţile din Belarus acţionează dur împotriva jurnaliştilor în contextul manifestaţiilor în desfăşurare din fosta republică sovietică, relatează DPA, transmite deschide.md. 

De la începutul lunii, 85 de angajaţi media au fost duşi în arestul poliţiei, a transmis miercuri organizaţia, din Berlin, folosind date de la Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus.
Aproape 300 de persoane, angajaţi media, au fost arestate de la începutul protestelor declansate după controversatele alegeri prezidenţiale de la începutul lunii august.
Majoritatea persoanelor au fost eliberate după o verificare a documentelor.
Opt jurnalişti se află în prezent în închisoare. Cinci dintre ei au fost condamnaţi la închisoare lunea trecută, a adăugat RSF.
„Facem apel la autorităţi să îi elibereze imediat pe jurnaliştii închişi”, a declarat directorul RSF, Christian Mihr.
Arestările arată „cât de nervos a devenit între timp regimul” preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a spus el.
Marţi, un tribunal din Minsk a decis că portalul Nexta Live al postului de ştiri Telegram, care are circa două milioane de abonaţi, trebuie blocat deoarece ar distribui ilegal materiale extremiste. Portalul transmite de obicei numeroase informaţii şi înregistrări video despre protestele opoziţiei.
Protestele au fost declanşate de acuzaţiile că alegerile prezidenţiale au fost falsificate masiv. După 26 de ani la putere, Lukaşenko s-a declarat învingător cu peste 80% din voturi. În schimb, opoziţia susţine că activista pentru drepturi civice Svetlana Tihanovskaia, exilată după alegeri în Lituania, este adevărata învingătoare a scrutinului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata