NordNews
Avem ce spune

300 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de suport financiar printr-un program susținut de UE

300 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova, preponderent din zonele rurale,  vor primi finanțare nerambursabilă europeană prin intermediul proiectului “UE pentru IMM-uri” pentru a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile. Pentru acest lucru, Uniunea Europeană a alocat 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitizării, Dumitru Alaiba, a mulțumit UE pentru susținerea dezvoltării antreprenoriatului în Republica Moldova, sustenabilitatea afacerilor și sprijinul integrării în spațiul economic al UE.

„Uniunea Europeană continuă să susțină antreprenoriatul din Republica Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni și susținerea integrării Moldovei în spațiul economic european. Cu ajutorul programelor de asistență și a dialogului constant,  promovăm bune practici, transparența și respectarea principiilor democratice în procesul de dezvoltare economică. Prin eforturile noastre comune, construim un viitor mai bun pentru cetățeni și antreprenori”, a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: Noul grant de opt milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor din Republica Moldova – UE pentru IMM-uri – va îmbunătăți accesul la fonduri nerambursabile și va oferi oportunități pentru investițiile productive extrem de necesare. Suntem bucuroși să contribuim prin intermediul acestui grant la implementarea programelor de sprijin guvernamentale dedicate IMM-urilor și suntem încrezători că echipa ODA va depune toate eforturile necesare pentru ca această acțiune să devină una de succes. Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta să-și dezvolte o economie mai puternică”.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a reiterat impactul sprijinului european pentru antreprenoriatul autohton.

„Susținerea Uniunii Europene contribuie în mod esențial la acoperirea necesităților reale ale mediului de afaceri, creșterea competitivității, modernizarea, implementarea standardelor europene de calitate și creșterea rezilienței afacerilor. Asistăm astăzi la o afacere care a accesat asistență europeană pentru a investi în modernizarea și a deveni mai prietenoasă mediului”, a spus Dumitru Pîntea.

Lansarea proiectului de asistență europeană s-a desfășurat la unul din primii beneficiari ai asistenței comunitare – compania Cabigrup SRL, din Băcioi, specializată în producerea vinului, sticlelor și cutiilor decorative pentru produsele alcoolice.

“Întreprinderea noastră a fost creată în anul 2003 având ca domeniul principal de activitate producerea ambalajerlor pentru produsele alcoolice. Livrăm ambalaje pentru brandurile locale notorii de divinuri și lichioruri.  Între timp, am achiziționat o fabrică de vin din localitate pentru a produce vinuri sub marcă proprie. Am accesat un grant european de circa 2 milioane de lei prin intermediul  Programului de Retehnologizare și eficiență energetică pentru modernizarea utilajului, automatizarea procesului de filtrare sterilă, îmbuteliere și etichetare a sticlelor de vin”, a declarat reprezentantul companiei, Vladimir Cernat.

Reamintim faptul că pe 24 mai 2023 a fost semnat un Contract de grant direct al UE cu ODA, privind alocarea a 8 milioane de euro în perioada 2023-2026 pentru suplimentarea bugetului de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

Obiectivul proiectului „UE pentru IMM-uri” este de a contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și favorabilă incluziunii și de a sprijini tranziția ecologică în Republica Moldova.  Totodată,  va îmbunătăți climatul investițional, capacitatea de angajare și un mediu de afaceri favorabil pentru IMM-uri, în special în zonele rurale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"