NordNews
Avem ce spune

35 de ani de la explozia din Cernobîl

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la explozia nucleară din Cernobîl. După explozia reactorului, sute de oameni au decedat. Totodată, sute de mii de oameni au fost evacuați. Radiațiilor extrem de periculoase au fost supuse milioane de persoane.

„Astăzi comemorăm victimele de la Cernobîl și tragedia prin care au trecut familii întregi. După accident, mii de oameni și-au sacrificat sănătatea în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri s-au implicat în acea perioadă pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață – cei care necontenit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt alături. În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora au fost salvate sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 
Președintele țării consideră că pentru a opri răspândirea consecințelor și pentru a preveni asemenea dezastre, e nevoie de o cooperare la nivel mondial.
„Norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european. Poluarea nu se oprește la frontiere, de aceea e nevoie de o cooperare strânsă între țările lumii pentru înăsprirea normelor privind securitatea nucleară și elaborarea unor politici pentru a se evita asemenea dezastre. Catastrofa de la Cernobîl ne învață o lecție fundamentală – o societate poate depăși tragediile colective doar dacă lucrează solidar pentru binele comun și are instituții care pun în prim plan protejarea vieții oamenilor și a mediului înconjurător. Asta ne dorim să construim în Republica Moldova – un stat care se gândește la binele oamenilor și acționează responsabil și transparent pentru o viață bună a cetățenilor săi”, a subliniat președintete R. Moldova. 
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata