NordNews
Avem ce spune

395 de persoane au fost imunizate împotriva COVID-19 în afara rândului

395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă de imunizare, deși nu erau lucrători medicali, asistenți sociali sau persoane din centre de plasament. Declarația a fost făcută de către Ninel Revenco, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19, la o conferință de presă, transmite IPN.

Revenco a specificat că aceste persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” și ele nu ar fi trebuit să fie vaccinate în prima fază, astfel că lucrătorii medicali care i-au imunizat au admis abateri. Analiza a arătat că nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrarii, în unele centre de vaccinare. Dacă vor fi sau nu sancționați angajații din medicină care au imunizat în prima etapă și alte categorii de salariați va decide Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Este regretabil când cineva dorește să se vaccineze în afara rândului și decide să meargă peste persoanele cu risc sporit de infectare”, a menționat Ninel Revenco.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a precizat că vaccinarea se amână dacă persoana are COVID-19 și boala decurge într-o formă ușoară sau grav-medie, iar imunizarea ar putea să se producă peste 10-14 zile după însănătoșire. Persoana care a făcut o formă gravă de coronavirus și care a primit transfuzie de plasmă ar putea să se vaccineze împotriva COVID-19 peste 90 de zile după însănătoșire. Persoanele care au imunodeficiențe, cum ar fi pacienții HIV-pozitivi sau care suferă de hepatite cronice, la fel vor fi vaccinate, doar că „răspunsul imun la aceste persoane poate fi mai puțin exprimat ca la alți pacienți”, a relevat Ninel Revenco.

În privința femeilor insărcinate, nu există o recomandare clară dacă ele trebuie sau nu să se vaccineze. În unele țări europene se încurajează imunizarea gravidelor, în special în ultimul trimestru de sarcină, astfel ca pruncul să se nască cu anticorpi la COVID-19. Femeile care alăptează, dacă fac parte din grupul de risc și au boli cronice, se recomandă ca și ele să se vaccineze.

Minorii pot fi vaccinați doar cu serul Pfizer, care permite vaccinarea persoanelor de la o vârstă de 16 ani. Ultimele studii au arătat că Pfizer este eficient și pentru copiii de la 12 la 16 ani, iar în unele state se vaccinează deja și această categorie de copii. COVID-19 în rândul copiilor lasă sechele de lungă durată, a atenționat Ninel Revenco.

Vaccinul Pfizer, AstraZeneca și Moderna sunt eficiente și împtriva noilor tulpini ale coronavirusului, iar Pfizer s-a dovedit a fi eficient și împotriva tulpinii sud-africane, mai puțin AstraZeneca. Deocamdată, în regiunea nu a fost confirrmat noua tulpină sud-africană”, a precizat Ninel Revenco.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata