NordNews
Avem ce spune

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 42 secții de votare. Decizia a fost luată la ședința de astăzi, scrie agora.md

Acestea se împart în felul următor:

Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul secțiile de votare. În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

De menționat că așa-numitele autorități de la Tiraspol au decis să prelungească regimul de autoizolare în contextul situației epidemice până la 1 decembrie, fapt se suprapune cu perioada scrutinului prezidențial ce va avea loc la 1 noiembrie în R. Moldova.

În opinia experților, la mijloc ar fi și interese politice, or, cred unii, astfel nu ar fi posibilă schema transportării organizate a alegătorilor din stânga Nistrului la secțiile de vot de referință. Alții sunt de părere că alegători vor fi, dar în număr mai mic decât la alegerile prezidențiale din 2016 sau cele parlamentare din 2019. Aceasta în condițiile în care ar urma să stea în carantină 14 zile la întoarcere.

La ultimele două scrutine, desfășurate în 2016 și 2019, s-a atestat o creștere considerabilă a numărului alegătorilor din stânga Nistrului.  Mai exact, în turul al doilea al scrutinului prezidențial din 13 noiembrie 2016, circa 15.000 de transnistreni votaseră până la ora 19:00 (cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare), pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"