NordNews
Avem ce spune

550 de dolari! Atât costă livrarea gazelor rusești în R. Moldova

În luna decembrie 2021, prețul gazelor livrate de Gazprom în Republica Moldova a ajuns la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunțat Octavian Calmîc, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie europalibera.org

Explicația este că „prețul gazului pe piețele internaționale a ajuns la 2.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar acest lucru afectează și Republica Moldova, care este dependentă de o formulă, care conține o variabilă. De exemplu, în luna decembrie prețul de achiziție a fost de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar noi am aprobat, în scopuri tarifare, un tarif de 430 dolari”, a precizat Octavian Calmîc, citat de site-ul mold-street.com.

Potrivit lui, dacă vor fi elemente ce vor afecta costul final, ANRE va reveni la revizuirea tarifelor atât la majorare cât și descreștere.

Ieri, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA Moldovagaz în contextul obligației de serviciu public.

Acestea vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2022. Noul tarif aprobat de agenție este cu 5-7 bani mai mic comparativ cu tariful provizoriu de la 1 noiembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"