NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 5 OCTOMBRIE

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 5 OCTOMBRIE

 

 

1902 – S-A NĂSCUT ZAHARIA STANCU

 

La 5 octombrie 1902 s-a născutZahariaStancu, poet, prozatorși publicist roman, laureat al premiuluiinternaționalHerder.

Și-a începutcarieraliterară ca gazetarși poet, dar a cunoscut gloria șirecunoaștereaca romancier, înanii de dupărăzboi. A fost director al TeatruluiNațional din București, președinte al UniuniiScriitorilor, membru titular al AcademieiRomâne. A fostdeclarat „intelectualul de serviciu” al regimuluicomunistromân.

Cele maicunoscuteromane ale sale sunt: Șatra, Desculț, Cât de multte-am iubit. S-a stins din viață la 5 decembrie 1974.

        

 

1936 – S-A NĂSCUT VÁCLAV HAVEL

 

         Iar la 5 octombrie 1936 s-a născut Václav Havel, scriitorși politician, ultimulpreședinte al fosteirepublicisocialisteCehoslovacia, întreanii 1990 și 1992,șiprimulpreședinte al Cehiei, înperioada 1993-2003.

A scrisdramaturgieșipublicistică, celemaicunoscutecărți ale sale fiind: Scrisoricătre Olga, Scrisorideschise, Deranjândpacea, Arta imposibilului.

S-a stins din viață la 18 decembrie 2011.

 

 

1975 – S-A NĂSCUT KATE WINSLET

 

         Și tot pe 5 octombrie, doarcăînanul 1975, s-a născutactrițabritanicăKate Winslet. Deși, de-a lungulcarierei, a jucatmaimultepersonaje, e cunoscutăîndeosebipentrurolulRosei dinfilmulTitanic.

În 1997, an în care apăreafilmul, Winslet deveneaceamaitânără actor cu douănominalizări la Oscar, premiu pe care îlvaluaînsăîn 2009, pentruCeamaibunăactrițăpentrurolulHannei din peliculaCititorul.

 

        

1994 – ZIUA PROFESORULUI

 

Din 1994, conform uneidecizii UNESCO, pe 5 octombrie este sărbătorită Ziua Profesorului. Totuși, diferitețări din lumemarcheazăaceastăsărbătoareîn date diferite. Bunăoară, în China, ZiuaProfesorului e sărbătorită pe 10 septembrie, în Cuba, pe 22 decembrie, înMexic, la15 mai, iarînIrak, de 1 martie.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata