NordNews
Avem ce spune

A apărut Raportul Kroll 2

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2. Raportul primit de Comisie și făcut public nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară, însă conține detalii despre cum a dispărut din sistemul bancar din R. Moldova un miliard de dolari SUA, transmite unimedia.info.
În februarie 2018, Banca Națională a Moldovei a publicat sinteza raportului Kroll 2 și în limba română. Documentul conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.
În raport se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova – Unibank, Banca Socială și Banca de Economii a Moldovei – au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat, de spălare a banilor, înainte să fi dispărut în mai multe conturi bancare dinn numeroase jurisdicții. Spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată de Ilan Șor.
Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.
La data de 2 iulie, Alexandru Slusari anunțat că reprezentanții Comisiei parlamentate de anchetă privind frauda bancară au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care s-ar afla în posesia Procuraturii.
La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Atunci, Procuratura menționa că raportul Kroll 2 este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful de atunci al instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"