NordNews
Avem ce spune

A fost autorizat un nou vaccin contra Covid-19. Este primul pe bază de proteine

Agenția Europeană pentru Medicamente a dat luni, 20 decembrie curent, undă verde pentru utilizarea vaccinului Novavax în UE la persoanele de peste 18 ani. Acesta devine astfel al cincilea vaccin anti-COVID autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe teritoriul blocului comunitar, după Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johson&Johnson, scrie realitatea.md

Denumit Nuvaxovid, vaccinul a fost dezvoltat printr-o tehnologie diferită de cea folosită în cazul celorlalte vaccinuri aflate deja în uz, aceasta fiind similară cu cea utilizată la vaccinurile vechi de zeci de ani împotriva hepatitei B, de exemplu. Serul a fost dezvoltat pe bază de proteine și conține fragmente purificate ale agentului patogen care declanșează apoi un răspuns imun.

Vaccinul Nuvaxovid se administrează în două doze, la fel ca serurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Rezultatele studiilor clinice publicate în luna iunie au arătat o eficacitate de 90,4% a vaccinului împotriva COVID-19 și o eficacitate de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate ale bolii.

De asemenea, în contextul apariției Omicron, reprezentanții companiei Novavax au precizat că evaluează eficacitatea vaccinului împotriva noii variante a coronavirusului și lucrează inclusiv la o versiune specifică împotriva acesteia.

Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția în avans a 200 de milioane de doze din vaccinul său. CEO-ul Novavax, Stanley C. Erck, a declarat că vaccinul companiei sale „ar putea ajuta la depășirea barierelor-cheie în calea vaccinării, inclusiv a provocărilor privind distribuția globală și ezitarea în privința vaccinării”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"