NordNews
Avem ce spune

A fost extins termenul în care tații pot solicita indemnizația paternală

Termenul în care tatăl copilului nou-născut poate să depună cererea pentru acordarea indemnizației paternale a fost extins până la 12 luni de la nașterea copilului. Modificarea intră în vigoare la 1 iulie curent.
Până în prezent, tații puteau să solicite indemnizație paternală în termen de 30 de zile din momentul depunerii cererii pentru acordarea concediului paternal, de care tatăl putea beneficia în primele 56 de zile de la nașterea copilului.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, indemnizația paternală se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată desemnați. Baza de calcul a indemnizației constituie 100% din venitul mediu lunar.
De indemnizație pot beneficia tații asigurați în sistemul public de asigurări sociale, angajați în baza contractului individual de muncă sau aflați în raport de serviciu în baza actului administrativ. Pentru asta, solicitantul trebuie să confirme stagiul total de cotizare de cel puțin 3 ani sau cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului. De asemenea, trebuie să confirme că a avut un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului și i s-a acordat la toate unitățile în care activează concediu paternal în primele 56 de zile de la data nașterii copilului.
Cererile pot fi depuse online sau la casele teritoriale de asigurări sociale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata