NordNews
Avem ce spune

A fost furată o arhivă de o importanță mare pentru R.Moldova

Cutremur la Institutul de Geologie și Seismologie din capitală. Instituția a rămas fără arhiva pe care a acumulat-o de zeci de ani.
S-a întîmplat după ce, săptămâna trecută, hoții au pătruns în clădire și au sustras mai multe calculatoare și tehnică de specialitate, transmite știri.md. În urma acestui incident, reprezentanții Institutului spun că s-au pomenit într-o situație extrem de dificilă, deoarece autoritățile nu oferă finanțare, iar bani pentru procurarea noilor tehnologii nu sunt.
Şeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie şi Seismologie din Chișinău spune că hoții au dat buzna în instituție în noaptea de 7 spre 8 iulie. După ce au tăiat gratiile unui geam, au pătruns în interiorul clădirii de unde au furat toată arhiva instituției, acumulată pe parcursul mai multor ani.
Ion Ilieș susține că informațiile sustrase au o importanță extrem de mare pentru țara noastră.
Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie Experimentală: „S-a furat un calculator de bază, un calculator portabil și niște blocuri de memorie cu date. Am fost lipsiți de această arhivă de date și în afară de aceasta, calculatorul cu care noi facem service-ul la stațiile seismice, cu care mergem în teritoriu”.
Dincolo de asta, specialistul în seismologie susține că în unul dintre calculatoarele furate se afla baza de date, acumulată pe parcursul a 20 de ani, despre exploziile din carierele de calcar din Moldova. Potrivit lui Ilieș, informațiile erau utile pentru a evalua impactul asupra mediului și localităților. Mai grav este că hoții au intrat și în posesia unor date extrem de importante pentru țara noastră, cum ar fi parametrii dinamici ai clădirilor vulnerabile în fața cutremurelor. Specialistul spune că în acel dispozitiv erau stocate toate informațiile care se utilizează la evaluarea stării clădirilor și la pașaportizarea lor.
Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie Experimentală: „Poate s-a făcut intenționat chestia asta sau… nu este clar, dar este o pierdere enormă pentru cercetarea seismologică”.
Deși furtul s-a produs acum o săptămînă, oamenii legii nu au deocamdată un suspect.
Am luat legătura cu ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, care ne-a spus să revenim mai tîrziu pentru detalii, iar ulterior nu a răspuns la telefon. Totuși, reprezentanții Institutului speră că făptașii vor fi găsiți și trași la răspundere.
Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie Experimentală: „Sperăm că vor fi careva rezultate. Și așa noi sîntem într-o stare precară de finanțare”.
Institutul de Geologie și Seismologie a fost creat în Republica Moldova în anul 1949. Instituția este parte componentă a rețelei seismice globale. Pe teritoriul țării există șapte stații seismice.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"