NordNews
Avem ce spune

A fost lansată o platformă care reflectă datele privind achizițiile publice pentru combaterea COVID-19 în R.Moldova

Astăzi, în cadrul conferinței de presă, a fost lansată platforma tender.health – o platformă deschisă, care permite analiza datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova.

La inițiativa reprezentanților societății civile, guvernul a fost deschis pentru a lansa platforma tender.health, care permite vizualizarea și interpretarea informațiilor despre achizițiile centralizate, achizițiile instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare și altele. Astfel, datorită acestei platforme este asigurată transparența în utilizarea fondurilor publice, creșterea responsabilității sociale a autorităților și încrederea societății în acțiunile autorităților”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Transparența înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici și, ca urmare, salvarea vieților. Schimbarea, însă, nu are loc imediat. De azi, oricine poate vedea cum sunt cheltuiți banii publici. Mai mult, acum achizitorii pot analiza și selecta rapid un potențial furnizor cu cel mai bun preț. La rândul său, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va putea analiza datele deja procesate și lua decizii, reieșind din ele. Datele deschise, de asemenea, vor ajuta la eliminarea interpretărilor despre anumite acțiuni”, a menționat reprezentantul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Constantin Cearanovski.  

Platforma va fi de o utilitate majoră pentru achizitori, deoarece îi va ajuta să identifice rapid furnizorii cu cele mai bune prețuri; pentru societatea civilă – pentru a vedea cum și cât de eficient achizitorii utilizează banii publici; pentru autoritățile de supraveghere, care vor putea identifica rapid practicile bune de achiziție, precum și posibile nereguli și abuzuri în utilizarea banilor publici.

Datele despre contracte și facturi sunt prezentate în format de tabele și grafice clare, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare. Analiza datelor din contracte și facturi permite evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici.

Platforma tender.health a apărut datorită inițiativei Coaliției organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici în condițiile pandemiei și consecințelor prognozate ale COVID-19 în Republica Moldova și a fost dezvoltată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” cu sprijinul experților din Coaliție, în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), datorită expertizei și susținerii financiare al Open Contracting Partnership.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"