NordNews
Avem ce spune

A fost ratificat acordul cu UE privind asistența macrofinanciară de 100 mln euro

Guvernul a aprobat proiectele de legi pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară, precum și a Memorandumului de înţelegere în acest sens. Documentul prevede un împrumut în valoare de până la o sută de milioane de euro, care urmează să fie acordat în două tranșe egale, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, obiectivul asistenței macrofinanciare respective este de  atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.
Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de înțelegere. Pentru debursarea celei de-a doua tranșe sunt propuse șase acțiuni pe mai multe domenii. Este vorba despre climatul de afaceri, buna guvernare și lupta împotriva corupției, gestionarea finanțelor publice. Astfel, acest acord vine să susțină o vastă agendă de reforme coordonate cu Uniunea Europeană.
Maturitatea împrumutului este de cel mult15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"