„A fost un război, nu un conflict armat, așa cum îl numește Chișinăul. Și ne doare faptul că despre luptele de pe Nistru se vorbește puțin în școli.” De această părere sunt veteranii și combatanții războiului din Transnistria, care s-au adunat astăzi în fața Inspectoratului de Poliție din Bălți, pentru a-i comemora pe camarazii care și-au pierdut viața în lupta pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Cei prezenți la cea de-a 27 ceremonie de comemorare au adus omagiu celor trei polițiști din Bălți – Sergiu Ostaf, Anatoie Calmațui și Alexandru Babinschi, care au căzut pe câmpul de luptă.
Vreau să menționez că în total din municipiul Bălți la acel conflict au participat 466 de polițiști care activau în acel moment și în alte subdiviziuni, a declarat șeful IP Bălți, Oleg Cojocari.
După festivitățile solemne și un minut de reculegere în cinstea eroilor care și-au dat viața, veteranii și polițiștii IP Bălți, însoțiți de fanfara militară, au mers în marș până la monumentul lui Ștefan cel Mare, pentru a depune flori.
Veteranii spun că ceea cea fost în 1992 pe Nistru a fost un război dintre proaspetele structuri militare ale Republicii Moldova și forțele separatiste din stânga Nistrului, susținute de trupele ruse ale Armatei a 14-a, disclocate și până în prezent acolo.
-Cu cine ați luptat? Eu cred că acolo au fost forțele separatiste, dar în primul rând conflict dintre Republica Moldova și Rusia. -De ce nu se vorbeșete atât de des în manualele de istorie despre acest conflict? Cred că trebuie să-și bată capul conducerea de sus. Ei vor ca toate lucrurile date să fie uitate. Dar istoria nu se uită. Cum apreciați gestul președintelui Mircea Snegur de a retrage forțele Armate? Urât! A trebuit să se termine războiul dar nu în așa mod rușinos, povestește Vasile Cibotari, veteran, Cavalerul ordinului Ștefan cel Mare.
Cred că acest conflict nu va fi rezolvat niciodată. Pe vremea aceea nu a fost un conflict ci un război adevărat. Rusia a atacat tânărul stat Republica Moldova. Nu puteau atunci militarii Armatei a 14-a să iasă de sub control fără știre Ministerului Apărării de la Moscova, spune Boris Marcoci, combatant
Din păcate, bălțenii nu prea cunosc ce s-a întâmplat în primăvara- vara anului 1992.
Cunoașteți că a fost un conflict pe Nistru? Sincer nu am studiat această temă. Nu cunoaște, nimic? Nu. Că au murit cetățeni ai Republicii Moldova în conflictul armat de pe Nistru? Nu, nu cunosc.
Manifestația s-a încheiat cu o depunere de flori în fața plăcii comemorative din fața Brigăzii de Infanterii Motorizată nr. 1 Moldova, ai cărei ofițeri și-au pierdut viața în război.
Conform ordinului de acțiune ocupând cu succes orașul Tighina. În acel oraș s-au dus lupte crâncene , unde și-au pierdut viața o mulțime de ostași ai neamului nostru. Doi dintre ei fiin și foști ofițeri ai brigăzii nr1, capitanii Valeriu Macariuc și Valriu Nazarco, a declarat Vladislav Baciu, ofițer al Brigăzii nr.1 Moldova
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, la războiul de pe Nistru au participat peste 29 de mii de persoane, dintre care 287 şi-au pierdut viaţa, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au rămas invalizi pentru tot restul vieții.

Articolul precedent
Un inginer italian se dădea drept medic ginecolog. Bărbatul a fost arestat și acuzat de pedofilie
Următorul articol
HOROSCOP | Vacanţă la munte şi timp petrecut cu persoana iubită