NordNews
Avem ce spune

A murit Pele, legenda fotbalului mondial

Pele, legenda fotbalului mondial, care a câștigat trei Cupe Mondiale și a devenit una dintre cele mai importante personalități sportive ale secolului trecut, a murit joi. Avea 82 de ani, scrie digi24.ro

„Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Pele era internat de o lună.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma „cedării mai multor organe vitale”. Fostul mare fotbalist brazilian se lupta cu cancerul de colon de doi ani și în noiembrie a fost din nou internat.

Considerat de mulţi cel mai bun fotbalist din toate timpurile, Pele s-a operat anul trecut de o tumoare la colon, care i-a fost detectată cu ocazia unor examene medicale de rutină. Ulterior, el a început un ciclu de sesiuni de chimioterapie, fiind nevoit să meargă de câteva ori la spital, pentru a-i fi monitorizată îndeaproape evoluţia. De atunci, starea de sănătate a lui Pele a fost înconjurată de un oarecare mister, întrucât anturajul său furnizează puţine informaţii.


Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a decretat trei zile de doliu naţional, după moartea legendarului fotbalist Pelé, printr-un decret publicat în Monitorul Oficial.

„Doliu oficial este decretat în toată ţara (…), în semn de respect după moartea lui Edson Arantes do Nascimento, Pelé”, în urma cancerului la vârsta de 82 de ani, se arată în decret.

„Ceremonia religioasă pentru cel mai mare fotbalist din toate timpurile va avea loc pe stadionul Urbano Caldeira, din Vila Belmiro, unde el a încântat lumea”, a anunţat într-un comunicat dat publicităţii clubul care l-a avut în rândurile sale pe legendarul brazilian în perioada 1956-1974.

Trupul neînsufleţit al triplului campion mondial va fi transportat de la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, în noaptea de duminică spre luni, la Santos, oraş portuar situat la 80 km de metropola braziliană.

„Sicriul va fi depus la centrul terenului” unde Pele a strălucit în adolescenţa sa, a precizat Santos FC.

Ceremonia funerară va începe luni la ora locală 10:00 şi va dura 24 de ore. Va fi permis accesul publicului. Marţi, un cortegiu funerar va însoţi sicriul pe străzile din Santos, trecând inclusiv prin faţa casei mamei lui Pele, care este încă în viaţă la vârsta de 100 de ani.

Înhumarea va avea loc la cimitirul Memorial Necolpole Ecumenica, iar accesul va fi permis doar membrilor familiei.


Singurul fotbalist din istorie care a cucerit de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962 şi 1970), Edson Arantes do Nascimento Pele s-a confruntat cu diverse probleme de sănătate în ultimii ani acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a retras din viaţa publică, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului în locuinţa sa de pe litoralul din Sao Paulo, alături de familie şi prietenii apropiaţi, departe de atenţia presei.

În luna aprilie, Pele a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să vadă selecţionata ţării sale câştigând un nou titlu suprem, la Cupa Mondială din Qatar. Însă Brazilia a fost eliminată în sferuri, de Croația. După partidă, Pele l-a felicitat pe Neymar pentru că i-a egalat recordul de goluri marcate în tricoul echipei naţionale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"