NordNews
Avem ce spune

A murit scriitorul Petru Cărare

Reputatul scriitor Petru Cărare s-a stins din viață în această dimineață la vâsta de 84 de ani. Președintele Uniunii Scriitorilor din R. moldova, Arcadie Suceveanu a declarant că Petru Cărare a reușit prin opera sa, să scoată literature din tiparele ideologice, relatează radiochișinău.md.

Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935, în satul Zaim, astăzi raionul Căușeni din Republica Moldova, într-o familie de țărani.
A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Școlii Centrale Comsomoliste din Moscova (1956) și Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul de Literatură ”Maxim Gorki” din Moscova (1969).
În 1954-1955 a început să publice versuri lirice și satirice în ziarul „Tinerimea Moldovei”, precum O călătorie prin raiSeară de varăO, leliță ș.a.
În 1967, fiind student la Moscova, și-a schițat primele scenete, iar peste doi ani a terminat prima variantă a comediei umbra Domnului, acceptată în 1970 și montată în regia lui Valeriu Cupcea la Teatrul Academic „A. S. Pușkin” din Chișinău.
În 1971, Cărare a fost numit director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor. În anul următor și-a publicat prima carte de proză, Zodia musafirului. Tot atunci a tipărit volumul de versuri satirice Săgeți, care nu a trecut cenzura și a fost retras la scurt timp din librării. Incidentul a fost atât de serios încât a provocat concedierea scriitorului, neadmiterea lui în nicio funcție timp de două decenii și expulzarea din Uniunea Scriitorilor.
În 1990 cartea Săgeți a fost reeditată, fiind completată cu versuri noi și fiindu-i modificat titlul în Săgeți. Carul cu proști și alte poeme.
În 1996, Cărare a fost devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"