NordNews
Avem ce spune

A şasea zi de caniculă în Europa; Incendii în Spania; Cinci persoane decedate

Europa de Vest se confruntă pentru a şasea zi, şi probabil ultima, cu un val de căldură de o intensitate excepţională în luna iunie, care a dus la decesul cinci persoane în Franţa, Italia şi Spania, scrie news.ro cu referire la AFP.
Sâmbătă, codul roşu – maxim – care viza patru departamente din sudul Franţei a fost retrogradat, iar în regiune s-a revenit la cod portocaliu.
Vineri, pentru prima oară de la înregistrarea datelor în secoul XIX, Météo-France a înregistrat 45,9°C în regiunea Gard – nivel comparabil cu o „zi normală de august în Valea Morţii” din California, a precizat serviciul de meteorologie.
Aceste temperaturi extreme au provocat numeroase incendii, fiind devastate peste 600 de hectare şi mobilizaţi 750 de pompieri.
Însă mai ales în Spania, unde termometrele au înregistrat peste 36°C în majoritatea ţării, şi chiar 40° la Madrid, flăcările au făcut ravagii.
În Catalonia, un incendiu puternic declanşat vineri dimineaţă este în curs de „stabilizare”, autorităţile anunţând că următoarele ore vor fi decisive. Sute de pompieri încearcă să aducă sub control acest incendiu care a ars până acum 6.500 de hectare.
Valul de căldură, total neaşteptat prin amploare şi luna în care a venit, a dus la moartea a cinci persoane (două în Spania, două în Italia şi una în Franţa).
Totuşi, sâmbătă ar urma să fie ultima zi de caniculă.
În Germania, temperaturile vor atinge până la 38,6°C, în Italia, 35°C, iar în Cehia 38,9°C.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că acest val de căldură, la fel ca cel de anul trecut, este în strânsă legătură cu schimbările climatice şi că astfel de vreme extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită în următoarele decenii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"