NordNews
Avem ce spune

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Ultima cursă din circuitul de Formula 1 a sezonului

Formula 1, sezonul 2018, are programată ultima cursă a sezonului la finele acestei săptămâni, în Emiratele Arabe Unite. Marele Premiu al EAU, va fi duminică, 25 noiembrie, de la ora 15:00. Este singura cursă din circuit care începe la lumina zilei şi se încheie în nocturnă, transmite digisport.ro.
 

Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, este al 2-lea cel mai populat oraş din ţară (după Dubai), iar originea numelui său este incertă, deşi literalmente s-ar traduce “Tatăl Gazelei” din limba arabă. Legenda spune că a existat un om care obişnuia să vâneze gazele/căprioare şi a fost numit “tatăl” acestor animale. Beduinii numeau oraşul “Umm Dhabi” (“Mama Gazelei”), în timp ce numele original a fost pentru o perioadă “Milh” (“Sare”), cu referire ori la apa sărată din Golful Persic, ori la mlaştinile sărate ce înconjurau oraşul.
Emiratul Abu Dhabi este cel mai mare dintre cele 7 care compun Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah şi Umm al-Quwain) şi este de 6 ori mai mare decât toate celelalte la un loc. Fiecare emirat este condus de un monarh absolut, iar cei 7 monarhi formează Consiliul Federal Suprem. Unul dintre monarhi (în mod tradiţional, Emirul din Abu Dhabi) este ales ca preşedinte al Emiratelor Arabe Unite.
Se spune că Abu Dhabi este cel mai bogat oraş din lume. Averea medie netă a locuitorilor permanenţi ai oraşului ajunge la 17 milioane de dolari. De asemenea, este şi cel de-al 25-lea cel mai scump oraş din lume, însă este doar al 2-lea din Emirate, după Dubai – locul 21 în lume. Ca fapt divers, în acest top, primele locuri sunt ocupate de Hong Kong, Luanda (Angola), Zurich (Elveţia), Singapore şi Tokyo (Japonia).
Locuitorii din Emirate nu sunt numai bogați, ci și neglijenţi. În 2015, un pasager a uitat în toaleta aeroportului din Dubai “modica” sumă de 146.000 de dirhami cash (aprox. 33.800 de euro), bani care i-au fost returnaţi. A fost un caz fericit. Doar în primele 4 luni din 2016, sectorul de articole pierdute al aeroportului a strâns în jur de 10.000 de euro, bani nerecuperaţi. Conform poliţiei din Dubai, două inele cu diamant care valorează în jur de 35.000 de euro au ajuns pe mâna autorităţilor aeroportuare.
În octombrie 2016, un taximetrist a găsit din întâmplare pe bancheta din spate a maşinii un lingou de aur, uitat de un pasager, în valoare de 810.000 de euro. Nu vă gândiţi că acel taximetrist a mers apoi să-şi cumpere o insulă în Caraibe. De fapt, acesta chiar s-a dus glonţ la poliţie pentru a preda lingoul, iar autorităţile au avut grijă să-i găsească proprietarul. Cel puţin aşa se zice… Dacă tot am ajuns la acest subiect, este interesant că există bancomate în Dubai care nu eliberează doar bani, ci şi lingouri/plăcuțe de aur. Niciodată nu ne-am gândit cum ar fi să ne primim salariile în aur, deși dacă s-ar implementa aşa ceva şi pe la noi, ar fi mai scumpă vopseaua aurie folosită de bancomat.
Cu atâtea supermaşini pe străzi, oamenii legii nu puteau să impună respect în maşini Lada, Lancia sau Fiat. Pentru a-i prinde pe răufăcători, poliţiştii din Dubai au la dispoziţie maşini Ferrari, Bentley sau McLaren. De asemenea, Lamborghini Aventador, BMW i8 şi Bugatti Veyron sunt alte modele celebre de maşini care şi-au făcut loc în garajul poliţiei. Lăsând luxul deoparte, poliţia din Dubai are propria sa formaţie de cimpoieri şi cântă la diverse evenimente. Dacă vă întâlniți cu ei și aveţi puțin noroc, poate o să vă cânte “Un trandafir creşte la firida mea”.
Nu aveam cum să vorbim despre Emiratele Arabe Unite fără să aducem în discuţie cel mai înalt zgârie-nori din lume, “Burj Khalifa” din Dubai. Măsurând 828 de metri şi peste 160 de etaje (asta înseamnă cam 3 turnuri Eiffel suprapuse), turnul a fost numit iniţial “Burj Dubai” (“Turnul Dubai”), dar a primit numele de “Khalifa” în onoarea şeicului Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Emirul din Abu Dhabi şi preşedintele ţării. Teoretic, n-aveau cum să-l numească astfel după cântăreţul Wiz Khalifa, că doar la el ne-am gândit.
Din 2009, Abu Dhabi găzduieşte finala sezonului Campionatului Mondial de Formula 1, preluând ştafeta de la Brazilia. Finala s-a dorit a fi una specială, bazându-se încă din start pe un concept unic în Formula 1. Cursa începe la ora locală 17:00, în lumina zilei şi se încheie în lumina strălucitoarei nocturne ce înconjoară circuitul, fiind singura cursă cu tranziţie zi-noapte din calendar. Pentru a asigura o cantitate suficientă de luminozitate pe întreaga desfăşurare a cursei, nocturna este aprinsă încă de dinaintea pornirii motoarelor.
Pista de 5,554 km este una din perlele lui Hermann Tilke. Aflat pe insula Yas, circuitul sclipeşte de splendoare, fiind un puternic exemplu de pistă modernă, potrivită unei competiţii de talia Formulei 1. Rulându-se în sensul invers al acelor de ceasornic, circuitul Yas Marina conţine 9 viraje de dreapta şi 12 de stânga. Aici se pot atinge viteze de peste 330 km/h pe lungile paliere de viteză care te împing să apeşi pedala de acceleraţie până dincolo de podea, dar şi care suprasolicită puternic frânele. Kimi Raikkonen a descris circuitul în stilul său original: “Primele viraje sunt chiar bune, dar restul nu-mi plac”.
Yas Marina trece pe sub hotelul de 5 stele Yas Viceroy Abu Dhabi, o construcţie arhitecturală de excepţie, demnă de secolul în care ne aflăm, “învelită” în 5.056 de panouri de sticlă.
Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi este un eveniment în care luxul şi glamourul plutesc în aer. În jurul acestuia se strâng an de an VIP-uri care provin din domenii dintre cele mai diverse. Cristiano Ronaldo, Prinţul Harry, Kim Kardashian, David Beckham, Jason Derulo şi Elizabeth Hurley sunt doar câteva dintre starurile care au asistat la o cursă în Abu Dhabi până acum. Anul acesta, Post Malone, The Weeknd, Sam Smith şi Guns N’ Roses sunt doar câţiva dintre numele care vor susţine concerte în cele mai exuberante locaţii din zona paddock-ului.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"