NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 1 august

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 1 august

Elveția sărbătorește Ziua națională

Elveția sărbătorește la 1 august Ziua națională, dată la care este aniversată fondarea Confederației Elvețiene, în 1291. Situată în centrul Europei,Elveția  este un stat federal împărțit în 26 de cantoane, fiind supranumită Țara Cantoanelor.
Elveția  sărbătorește anual Ziua Naţională fără parade militare sau discursuri grandioase. La începutul lunii august, Elveţia se luminează la faţă pentru a comemora naşterea Confederaţiei. Focuri de artificii care brăzdează cerul serii, de obicei aprinse de pe dealuri şi munţi, şi copii care se plimbă pe străzile oraşelor cu felinare aprinse, toate acestea oferă privitorului o privelişte cu adevărat impresionantă.
La 1 august 1774,  Joseph Priestley a anunțat descoperirea oxigenului

La 1 august 1774, clericul britanic Joseph Priestley a focalizat un fascicul de lumină solară pe o eprubetă cu oxid mercuric (HgO), astfel eliberând un gaz pe care el l-a denumit „aer deflogisticat”. El a observat faptul că lumânările ard mai bine când sunt expuse acelui gaz, iar că șoarecii sunt mai activi și trăiesc mai mult în timp ce îl respiră.
După ce însăși el a respirat gazul, a notat: „Senzația cauzată de gaz în plămânii mei nu era senzitiv diferită față de cea a aerului normal, dar am realizat că pieptul meu era deosebit de ușor după ceva vreme.” Priestley și-a publicat descoperirile în 1775 într-o lucrare intitulată „An Account of Further Discoveries in Air”, care a fost inclusă în al doilea volum al cărții sale Experiments and Observations on Different Kinds of Air. Deoarece Priestley a publicat primul rezultatul ceretărilor, el este cel considerat ca fiind descoperitorul oxigenului.
În 1945 s-a născut Tudor Gheorghe, actor și cântăreț român

Tudor Gheorghe este un cântăreț, compozitor și actor român provenit dintr-o familie de țărani. În perioada sa de formare a realizat numeroase albume, dar cariera sa a devenit fulminantă după 1989. Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.
În cinstea Centenarului Marii Uniri, Tudor Gheorghe a lansat la 17 noiembrie 2018 o nouă creație: Marșul Unirii
Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câțiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, D-ale carnavalului de I. L. Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca.
Spectacole:  În căutarea dorului pierdut, Mie-mi pasă, Calvarul unei inime pribegi, Parfumul nebunelor dorinți, Mahalaua… mon amour, Cavalerii felinarelor târzii, Între rapsod și lăutar etc.
La 29 noiembrie 2002,  Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Tudor Gheorghe Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
La 23 noiembrie 2010, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – Ordinul Republicii.
La 1 august în 1970 a decedat Otto Heinrich Warburg, biochimist german, laureat al Premiul Nobel

Otto Heinrich Warburg s-a născut la 8 octombrie 1883 în Germania.
A fost un medic, biochimist și fiziolog german laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 1931. A făcut cercetări fundamentale asupra fermentației, fotosintezei, metabolismului și s-a remarcat prin lucrări importante privind biochimia fermenților respiratori. A scris Acțiunea catalitică a substanței vii (1928).
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru anul 1931 i-a fost acordat „pentru descoperirea naturii și modului de acțiune a enzimelor respiratorii”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata