NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 1 decembrie

1892 – S-A NĂSCUT CEZAR PETRESCU

La 1 decembrie 1892, în comuna Cotnari din județul Iași s-a născut scriitorul Cezar Petrescu. A fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar, redactor al mai multor publicații.

Opera lui cuprinde circa 70 de volume publicate: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică. Pe urmele lui Balzac, Cezar Petrescu aspira să scrie o nouă „Comedie umană”, o Cronică românească a veacului XX.

În 1931 a obținut Premiul Național pentru Literatură, în 1952 – Premiul Național pentru Dramaturgie, iar în 1955 a devenit membru titular al Academiei Române.

1931 – S-A NĂSCUT JOHNNY RĂDUCANU 

Iar pe 1 decembrie 1931, la Brăila, s-a născut Johnny Răducanu, pianist, contrabasist, compozitor și aranjor român de etnie romă.

S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz încă de la vârsta de 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al jazzului românesc.

Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011.

1935 – S-A NĂSCUT WOODY ALLEN 

Patru ani mai târziu, la 1 decembrie 1935, la New York, s-a născut Woody Allen (pe numele adevărat – Heywood Allen), actor, scriitor, unul din cei mai de seamă regizori și comedieni americani.

În copilărie îi plăcea boxul și, după o perioadă serioasă de antrenamente, părinții l-au obligat să renunțe la sport. La 16 ani a început să scrie glume pe care le-a trimis principalelor ziare, sperând ca ziariștii să le folosească. Pe data de 25 noiembrie 1952, numele său va fi menționat la sfârșitul rubricii, și din acel moment lucrurile încep să-i meargă bine ca autor umoristic și de comedie.

În 1964, Woody și-a făcut debutul în industria cinematografică.

         De-a lungul carierei, a fost distins cu Globul de Aur, cu premiul Festivalului de Film de la Veneția și cu trei premii Oscar.

 1990 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Din anul 1990, la 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României. Alegerea zilei de 1 decembrie face trimitere la Unirea tuturor Principatelor Române, care s-a înfăptuit în 1918.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"