
1892 – S-A NĂSCUT CEZAR PETRESCU
La 1 decembrie 1892, în comuna Cotnari din județul Iași s-a născut scriitorul Cezar Petrescu. A fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar, redactor al mai multor publicații.
Opera lui cuprinde circa 70 de volume publicate: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică. Pe urmele lui Balzac, Cezar Petrescu aspira să scrie o nouă „Comedie umană”, o Cronică românească a veacului XX.
În 1931 a obținut Premiul Național pentru Literatură, în 1952 – Premiul Național pentru Dramaturgie, iar în 1955 a devenit membru titular al Academiei Române.
1931 – S-A NĂSCUT JOHNNY RĂDUCANU
Iar pe 1 decembrie 1931, la Brăila, s-a născut Johnny Răducanu, pianist, contrabasist, compozitor și aranjor român de etnie romă.
S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz încă de la vârsta de 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al jazzului românesc.
Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011.
1935 – S-A NĂSCUT WOODY ALLEN
Patru ani mai târziu, la 1 decembrie 1935, la New York, s-a născut Woody Allen (pe numele adevărat – Heywood Allen), actor, scriitor, unul din cei mai de seamă regizori și comedieni americani.
În copilărie îi plăcea boxul și, după o perioadă serioasă de antrenamente, părinții l-au obligat să renunțe la sport. La 16 ani a început să scrie glume pe care le-a trimis principalelor ziare, sperând ca ziariștii să le folosească. Pe data de 25 noiembrie 1952, numele său va fi menționat la sfârșitul rubricii, și din acel moment lucrurile încep să-i meargă bine ca autor umoristic și de comedie.
În 1964, Woody și-a făcut debutul în industria cinematografică.
De-a lungul carierei, a fost distins cu Globul de Aur, cu premiul Festivalului de Film de la Veneția și cu trei premii Oscar.
1990 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
Din anul 1990, la 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României. Alegerea zilei de 1 decembrie face trimitere la Unirea tuturor Principatelor Române, care s-a înfăptuit în 1918.