NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 1 OCTOMBRIE

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 1 OCTOMBRIE

1924 – BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A ADOPTAT CALENDARUL GREGORIAN   

Din 1 octombrie 1924, Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul gregorian. România a fost printre ultimele țări europene care au renunțat la calendarul iulian. După înfăptuirea Marii Uniri, a apărut necesitatea unificării stilului calendaristic, întrucât Transilvania și Bucovina foloseau deja calendarul gregorian, în timp ce Regatul României și Basarabia sărbătoreau Crăciunul și celelalte sărbători creștine pe stil vechi.

1956 – S-A NĂSCUT CRISTIAN TUDOR POPESCU

 La 1 octombrie 1956 s-a născut Cristian Tudor Popescu, jurnalist și scriitor român. A activat la publicațiile: Adevărul, Adevărul literar și artistic, Gândul. În baza unor sondaje de opinie, a fost declarat, în repetate rânduri, ziaristul și analistul politic nr. 1 al României.

A susținut un doctorat în cinematografie, publicând până în prezent numeroase cronici de film și câteva cărți despre industria cinematografică românească.

Ca publicist, e cunoscut îndeosebi prin înalta plasticitate a limbajului, precum și prin judecățile tăioase, inechivoce și pesimiste. Este deținător al Premiului European pentru Jurnalism oferit de Fundația „Zeit-Stiftung”.

2018 – A MURIT CHARLES AZNAVOUR

La 1 octombrie 2018 a murit Charles Aznavour, interpret, compozitor, actor și activist francez de origine armeană. A fost unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din Franța. S-a filmat în peste 60 de pelicule și a compus peste 1000 de cântece, multe dintre ele în engleză, italiană, spaniolă, germană.

A fost ambasador pe lângă UNESCO și ambasador al Armeniei în Elveția.

1975 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII

 Din anul 1975, la 1 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională a Muzicii. Scopul sărbătorii este de a susține pacea și prietenia între popoare, dezvoltarea culturală a comunităților și promovarea valorilor estetice și cele general-umane.

2015 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CAFELEI

 Iar din anul 2015, la 1 octombrie este marcată Ziua Internațională a Cafelei.

În lume, există peste 100 de specii de cafea, dar numai două sunt cele mai răspândite.

Cei mai înrăiți băutori de cafea din lume sunt scandinavii, iar cel mai mare producător de cafea pe plan Mondial este Brazilia.

1949 – ZIUA NAȚIONALĂ A CHINEI

Azi chinezii sărbătoresc ziua lor națională. Sărbătoarea datează din 1949, când Mao Zedung a proclamat Republica Populară Chineză. După mărime, China este a patra țară în lume, dar are o populație de peste un miliard patru sute patru zeci de milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că, statistic, fiecare al cincilea om de pe glob este chinez.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata