NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 10 decembrie


1934 – S-A NĂSCUT LEOPOLDINA BĂLĂNUȚĂ

 La 10 decembrie 1934, în Păulești, județul Vrancea, s-a născut Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru, film, radio și televiziune. A absolvit, în 1957, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

A avut roluri memorabile în „Anna Karenina”, „Medeea”, „Martin Eden”, „Livada de vișini”, „Oameni sărmani” și alte spectacole. A jucat în filme, între care: „Bietul Ioanide”, „Năpasta”, „Ion”, „Dincolo de pod”, „Nunta de piatră”.

În 1967, Leopoldina Bălănuță a fost distinsă cu Ordinul Merirul Cultural. S-a stins din viață la 14 octombrie 1998.

 1983 – LECH WALESA A PRIMIT PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

 Iar la 10 decembrie 1983, Lech Walesa a primit Premiul Nobel pentru Pace. Pe atunci, Walesa era lider al sindicatului „Solidaritate”, primul sindicat independent din Europa de Est.

Între anii 1990 și 1995 Lech Walesa a fost președinte al Poloniei.

1987 – S-A NĂSCUT GONZALO HIGUAIN

 Patru ani mai târziu, la 10 decembrie 1987, s-a născut fotbalistul argentinian Gonzalo Higuain.

Cu transferul său, în vara lui 2016, de la Napoli la Juventus, pentru 90 de milioane de euro, Higuaín a devenit cel mai scump fotbalist sud-american din toate timpurile, cel mai scump jucător cumpărat de un club italian și cel mai scump transfer realizat în interiorul unui campionat național.

 1948 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR OMULUI

 

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite. Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc la plenara Adunării Generale a ONU din 4 decembrie 1950.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata