NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 10 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 10 iulie:

La 10 iulie 983 a murit Papa Benedict al VII-lea

A fost papă al Romei în perioada 974 – 983. Provenea din familia conților de Tusculum. Numele lui înseamnă „cel Binecuvântat. Papa Benedict al VII-lea a sprijinit reforma bisericii și misionarea slavilor. Sub influența mănăstirii Cluny a înfăptuit această reformă internă a bisericii condamnând printre altele și simonia.
Papa Benedict al VII-lea a murit pe 10 iulie 983 și a fost înmormântat la Biserica „Sf. Cruce de la Ierusalim” din Roma.
Mai târziu, în  1871, s-a născut  Marcel Proust, scriitor și critic francez

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust  a fost un romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut, operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani. La vârsta de doar 9 ani, Proust suferă primul atac serios de astm, motiv pentru care întreaga sa familie îl consideră un copil bolnăvicios. În ciuda sănătății sale precare, Proust a servit un an (1889-1890) drept soldat în armata franceză. Proust a devenit bibliotecar voluntar la Bibliothèque Mazarine în vara anului 1896.  Nu a avut niciodată un loc de muncă stabil și nu părăsit niciodată apartamentul părinților săi.
Proust a moștenit o sumă uriașă, în banii din zilele noastre aproximativ 6 milioane de dolari americani, un venit lunar de 15,000$. Cu toate astea starea lui de sănătate a continuat să se deterioreze.
Proust și-a petrecut ultimii trei ani de viață închis în celebra sa cameră cu pereții din dopuri de plută, și a lucrat zi și noapte la încheierea romanului său, rămas în ciuda tuturor acestor eforturi, neterminat. A murit în 1922 din cauza unei bronșite și este înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.
În anul 2000, 30 milioane de oameni au participat la un ,, Marș al lui Isus”

30 milioane de oameni, din peste 2.000 orașe ale lumii , au participat la un „Marș al lui Isus” pentru celebrarea celor 2.000 ani de creștinism.
În 2017  a decedat Augustin Buzura, scriitor român

Augustin Buzura a fost un psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române.
A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958-1964).
A renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se regăsesc în romanele sale.
Augustin Buzura a debutat în lteratură cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe (1963). A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 a devenit președinte al Fundației Culturale Române, iar între 2003-2004  – al Institutului Cultural Român. A fost director al revistei Cultura.
Romane publicate: Absenții (1970), Fețele tăcerii (1974), Orgolii (1977), Vocile nopții (1980), Refugii (1984), Drumul cenușii (1988).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"