NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 11 decembrie

1918 – S-A NĂSCUT ALEXANDR SOLJENIȚÎN

 Pe 11 decembrie 1918, la Kislovodsk, în nordul Caucazului, s-a născut Alexandr Soljenițîn, scriitor și disident rus.

Prin scrierile sale, Soljenițîn a făcut cunoscută lumii întregi realitățile gulagurilor și lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Deși cărțile sale erau interzise, a reușit să publice câteva romane, cele mai cunoscute fiind: „Arhipelagul Gulag”, „O zi din viața lui Ivan Denisovici” și „Pavilionul canceroșilor”.

În 1970, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură. În 1974 a fost expulzat din Uniunea Sovietică, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.

S-a stins din viață pe 3 august 2008, la Moscova.

 2011 – A MURIT LEONIDA LARI

Iar la 11 decembrie 2011, a murit Leonida Lari, poetă, publicistă, scriitoare, activistă, om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România. S-a numărat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia.

În perioada 1988-1990, a fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, iar între 1990 și 1992 – membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova. Începând cu anul 1992, a fost deputat în Parlamentul României.

Leonida Lari a scris și publicat peste douăzeci de volume de poezie, pentru care a primit numeroase premii, între care și Premiul Academiei Române.

În 1996, Leonida Lari a devenit Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"