NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 11 ianuarie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 11 ianuarie:

1753

A fost deschis British Museum

British Museum (Muzeul Britanic) este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori române. British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu național public din lume. Înca de la început, permitea intrarea liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase”.

1922

 A fost folosită pentru prima dată insulina 


Insulina a fost folosită pentru prima pe 11 ianuarie 1922, la puțin timp după ce profesorul Nicolae Paulescu a reușit, în decembrie 1921, să facă descoperirea acesteia. Primul pacient bolnav de diabet pe care s-a folosit insulina a fost Leonard Thompson, care era internat la Toronto General Hospital. Prima injectie cu insulina, care i-a fost administrata de catre medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reacții alergice, din cauza că insulina era impură. Cea de-a doua injectie, care nu i-a mai produs reactii adverse și i-a îmbunătățit considerabil starea sănătății, i-a fost administrată pe 23 ianuarie 1922.

1940

A avut loc premiera baletului „Romeo şi Julieta”

La Leningrad a avut loc premiera baletului „Romeo şi Julieta”, de Serghei Prokofiev. Prokofiev a fost un compozitor, pianist și dirijor rus care a stăpânit numeroase genuri muzicale și este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX. A compus lucrări într-o varietate de genuri, inclusiv opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră și muzică de film.

1958

A avut loc revolta țărănească de la Cudalbi

La 11 ianuarie 1958, în comuna Cudalbi din judeţul Galaţi a avut loc una dintre cele mai ample mişcări ţărăneşti împotriva procesului de colectivizare. Sediul Sfatului Popular şi al GAC-urilor „Drumul lui Lenin” şi „Tudor Vladimirescu” au fost devastate, iar cererile de adeziune la colectiv au fost rupte şi incendiate. În urma intervenţiei autorităţilor comuniste, zeci de țărani au fost arestați. 27 de persoane au primit condamnări, între 6 ani în închisoare corecţională şi 25 de ani de muncă silnică, fiind acuzate de delictul de „uneltire contra ordinii sociale” și de „acte de teroare”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"