NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 12 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 12 iulie:

 

În 1536 a murit Erasmus din Rotterdam, scriitor și filosof olandez


Erasmus (Desiderius) din Rotterdam a fost un teolog și erudit olandez, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei din secolele al XV-lea și al XVI-lea, catalogat drept „primul european conștient”, de către Stefan Zweig. Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deși el însuși nu a aderat la protestantism, preconizând în mod consecvent spiritul de toleranță religioasă.
Erasmus a dedicat cea mai mare parte a operelor sale problemelor religioase. Devine cunoscut, în 1500, cu „Collectanea adagiorum”, o colecție de proverbe și zicale latine și din Biblie, „Enchiridion militis christiani” („Manualul combatantului creștin”, 1503). Opera cea mai importantă este „Encomium moriae” sau „Laus Stultitiae” („Elogiul nebuniei”, 1509), dedicată lui Thomas Morus, o satiră la adresa teologiei scolastice, imoralității clerului și a curiei catolice.
 

Iar în 1909 s-a născut Constantin Noica, filosof și eseist român


Constantin Noica a fost un filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român. Este membru post-mortem al Academiei Române (din 1990). Printre operele sale se numără: Mathesis sau bucuriile simple, Concepte deschise în istoria filozofiei la Descartes, Leibniz și Kant, De caelo, Schiță pentru istoria lui cum e cu putință ceva nou, Două introduceri și o trecere spre idealism. Cu traducerea primei introduceri kantiene a Criticei Judecării, Pagini despre sufletul românesc, Jurnal filosofic.

În 1962 Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra


The Rolling Stones este o trupă englezească de muzică rock care a devenit populară la începutul anilor ’60. Trupa a fost formată la Londra în 1962 de Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards. The Rolling Stones a lansat 55 de albume și compilații și au avut 37 de piese în top-10 singles. În 1989 trupa a intrat în Rock and Roll Hall of Fame, iar în 2004, revista Rolling Stone i-a clasat pe locul 4 în 100 Greatest Artists of All Time. Au vândut peste 200 de milioane de albume în întreaga lume.
 

În 1987 are loc Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge, Londra


Hoții au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari). În august al aceluiași  an, a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.
      

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata