NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 12 noiembrie

 

1862 – S-A NĂSCUT VASILE GOLDIȘ

La 12 noiembrie 1862, în comuna Beliu din județul Arad, s-a născut Vasile Goldiș. A fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. La 1 decembrie 1918, Goldiș a rostit un discurs în care a subliniat necesitatea unirii Transilvaniei cu România. A fost ministru al Instrucțiunii Publice și membru de onoare al Academiei Române.

Vasile Goldiș s-a stins din viață la 10 februarie 1934. Universitatea din Arad îi poartă numele.

1961 – S-A NĂSCUT NADIA COMĂNECI

Aproape un secol mai târziu, pe 12 noiembrie 1961, la Onești, județul Bacău, s-a născut Nadia Comăneci, sportivă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile.

Nadia Comăneci este președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic.

2018 – A MURIT STAN LEE

Iar la 12 noiembrie 2018, a murit Stan Lee, unul dintre cei mai renumiți creatori de benzi desenate. A fost scriitor, actor, producător, editor și om de televiziune.

Împreună cu alți artiști, a creat multe personaje, cum ar fi: Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Avengers, Iron Man, Hulk, Thor, Daredevil, Doctor Strange ș.a.

Iar compania „Marvel Comics”, la care Lee a fost unul din principalii creatori, a devenit o corporație multimedia care a dominat domeniul benzilor desenate.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"