NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 12 octombrie

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE : 12 OCTOMBRIE

 

1863 – A MURIT ANDREI MUREȘANU

 La 12 octombrie 1863 a murit Andrei Mureșanu, unul dintre fruntașii revoluției de la 1848, autorul poeziei „Un răsunet”, care este textul imnului național al României. A scris poezie și câteva articole de critică și teorie literară, iar în timpul vieții i-a apărut un singur volum de versuri – Din poeziele lui Andreiu Murășanu, volum tipărit în anul 1862.

 

 1894 – S-A NĂSCUT REGINA ELISABETA A ROMÂNIEI

 Iar pe 12 octombrie 1894 s-a născut regina Elisabeta a Greciei, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria ai României.  Fiind o fire sensibilă și capricioasă, extrem de cultivată, Principesa Elisabeta a rămas în amintirea contemporanilor săi ca o adevărată enigmă.

S-a măritat în 1921, cu principele moștenitor George al Greciei, devenind peste un an regină. A divorțat în 1935, stabilindu-se în România până în ianuarie 1948, când a fost nevoită să părăsească definitive țara, la fel ca ceilalți membri ai familiei regale. Viața în exil și-a petrecut-o în Franța, la Cannes, unde a închiriat un apartament și unde a murit în 1956, la vârsta de 62 de ani.

 

 1931 – LA RIO DE JANEIRO A FOST INAUGURATĂ STATUIA LUI HRISTOS MÂNTUITORUL

 Pe 12 octombrie 1931, la Rio de Janeiro, a avut loc dezvelirea și sfinția statuii lui Hristos Mântuitorul. Prin dimensiunile sale, acest monument este una dintre cele mai mari statui ale lui Isus din lume. La realizarea sculpturii a muncit o echipă de artiști, iar capul statuii a fost realizat de românul Gheorghe Leonida.

 

 1935 – S-A NĂSCUT LUCIANO PAVAROTTI

 Patru ani mai târziu, pe 12 octombrie 1935, la Mondena, în nordul Italiei, s-a născut Luciano Pavarotti, legendă a muzicii, unul dintre cei mai străluciți tenori ai secolului XX. Pavarotti este unicul cântareț de operă care a vândut peste 100 de milioane de înregistrări în toată lumea. S-a stins din viață, răpus de cancer, la 6 septembrie 2007.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata