NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 13 decembrie

1466

A murit Donatello 

Donatello a fost primul și cel mai strălucit sculptor italian din pragul Renașterii. A fost unul dintre cei mai mari artiști ai Renașterii italiene, promotor al unei arte pătrunse de spiritul laic, realist și de ideile umaniste. Cele mai importante opere ale sale sunt: statuia ecvestră monumentală a lui Erasmo da Nori, conducătorul mercenarilor din Veneția, statuie cunoscută și sub numele de Gattamellata, precum și altarul principal al bazilicii Sant’ Antonio.

1983

A murit Nichita Stanescu

Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești, județul Prahova — d. 13 decembrie 1983 în Spitalul Fundeni din București) poet, scriitor, eseist roman, laureat al premiului Herder și membru post-mortem al Academiei Române. Este considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi români, el reușind să regândească poeticitatea. Cele mai reprezentative sunt: O viziune a sentimentelor, Necuvintele, Epica magna, Noduri și semne.

1642

A fost descoperită Noua Zeelandă 

Noua Zeelandă este o țară insulară compusă din două insule mari și mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Primii europeni, care au ajuns în Noua Zeelandă, au fost conduși de Abel Janszoon Tasman, care a navigat în susul coastei de vest a insulelor de Sud și Nord în 1642. El a numit-o Staten Land, crezând că face parte din tărâmul Jacob Le Mai, redescoperit în 1616 pe coasta statului Chile. Staten Landt apare pe primele hărți ale lui Tasman, dar această denumire a fost schimbată de către cartografii olandezi  în Nova Zeelandia.

1693

A murit  Mitropolitul Dosoftei

Dosoftei (n. 26 octombrie 1624, Suceava – d. 13 decembrie 1693, la Żółkiew, în Polonia, azi Jovkva, Ucraina) a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător.  Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în 2005. A tradus, pentru prima oară în românește, Istoriile lui Herodot, Cronograful lui Matei Cigalas, un Pateric grecesc, cartea Mântuirea păcătoșilor a lui Agapie Landos și fragmente din Viața și minunile Sf. Vasile cel Nou.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"