NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 13 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 13 iulie:

În 1930 are loc  Primul Campionat Mondial de fotbal, organizat la MontevideoUruguay
Related image
Campionatul Mondial FIFA 1930 a fost primul Campionat Mondial FIFA, campionatul mondial pentru echipe naționale de fotbal la masculin. A avut loc în Uruguay din 13 iulie până pe 30 iulie 1930. FIFA, asociația internațională de fotbal, a ales Uruguay ca gazdă, deoarece țara sărbătorea o sută de ani de la prima ei Constituție, iar echipa națională de fotbal a Uruguayului a câștigat titlul la fotbal la Jocurile Olimpice din 1928. Toate meciurile au fost jucate în capitala Uruguayului, Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, care a fost construit special pentru acest turneu.
Treisprezece echipe, dintre care șapte din America de Sud, patru din Europa, și două din America de Nord, au intrat în turneu. Argentina, Uruguay, Statele Unite și Iugoslavia au fost echipele care au ajuns în semifinale. În finală, gazdele și favoriții turneului Uruguay au învins-o pe Argentina cu 4-2 în fața a 93,000 de suporteri, și astfel a devenit prima națiune ce a câștigat Campionatul Mondial.
La 13 iulie 1942 s-a născut actorul American  Harrison Ford

Harrison Ford, este actorul  american, celebru în întreaga lume datorită rolurilor Han Solo din seria Războiul stelelor, Evadatul și Indiana Jones. Evreu dupa familia mamei, cu rădăcini irlandeze și germane din partea paternă, este binecunoscut pentru rolul său din trilogia Războiul Stelelor, din rolul Han Solo și cel titular din Indiana. În anul 1999, Ford a fost considerat de Empire drept cel mai bun actor din Topul starurilor cinematografice din toate timpurile.  În iulie 2008, box office-ul lui Ford s-a ridicat la o valoare de aproximativ 100 miliarde de dolari situându-se astfel pe al doilea loc în topul celor mai înstărite staruri de la Holywood. Filmografie : American Graffiti, Star Wars, The Empire Strikes Back, Blade Runner, Indiana Jones and the Temple of Doom, Cowboys & Aliens, etc.
Mai târziu, în 1995, Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.
De la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei din 13 iulie 1995, Organizația a susținut Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale statutare și a angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept. Astfel, Republica Moldova a devenit oficial, cel de–al 35–lea membru al organizației.
La 13 iulie se sărbătorește Ziua Internațională a Rock-ului

Ziua de 13 iulie este considerată drept Ziua Internaţională a Rock-ului. Pe 13 iulie 19815 a fost organizatLive Aid, un concert care a avut loc simultan în LondraşiPhiladelphia, scopul principal al acestui concert fiind eradicarea foametei din Ethiopia. Potrivit organizatorilor, la concert-ul live au luat parte peste 160.000 de persoane. 
Printre participantţi s-au numărat artişti de la formațiile Queen, Black Saabath, Led Zeppelin, The Who, Mick Jagger şi mulţi alţii.  Live Aid a fost evenimentul TV cu cel mai mare număr de spectatori din istorie: un număr de aproximativ 1.5 miliarde de persoane din 100 de ţări au vizionat transmisia în direct.  Primul care a lansat ideea ca această zi să fie declarată “Ziua Internaţională a Rock-ului” a fostPhil Collins.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata