NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 13 noiembrie


1950 – S-A NĂSCUT IOANA CRĂCIUNESCU

La 13 noiembrie 1950 s-a născut Ioana Crăciunescu, actriță de teatru și cinema, poetă. Și-a împărțit viața între două țări și două culturi – cea română și cea franceză. A jucat la Paris, la Teatrul de poezie românească, dar și la Avignon, în Belgia și-n Luxemburg. A revenit periodic în România și a continuat să joace la București și la Sibiu mai multe spectacole de poezie.

 1988 – A MURIT VLAD GEORGESCU

Pe 13 noiembrie 1988, a murit Vlad Georgescu, istoric român, director al secției române a postului de radio Europa Liberă din München între anii 1983-1988. Editorialele sale politice sunt caracterizate de tonul cumpătat și siguranța erudiției. Monografia sa „Istoria românilor” rămâne o lucrare de referință a științei românești.

Vlad Georgescu s-a îmbolnăvit și a murit de cancer, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă.

1998 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MIMULUI

Mima şi pantomima reprezintă un gen de artă dramatică în care se povesteşte ceva doar prin mişcări ale corpului. Mima a apărut în Grecia, în secolul V î. Hr. şi era un spectacol comic de gestică, muzică şi dialog.

Ziua Internaţională a Mimului a fost instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru în 1998, declarat Anul Internaţional al Mimului, cu ocazia centenarului naşterii francezului Étienne Decroux – fondatorul „mimului pur”.

Printre mimii celebri se numără: Jean Gaspard DeburauÉtienne Decroux şi Marcel Marceau.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata