NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 13 noiembrie

1805

Au fost înventați cârnății de Viena


Cârnații de Viena au fost inventați de măcelarul Johann Laner la 13 noiembrie 1805. De fapt, între orașele Frankfurt și Viena e o dispută veche despre cine a inventat cârnații. La Frankfurt, cârnații erau făcuți încă din Evul Mediu, dar pentru prima dată în cârnații de Viena a fost folosit un amestec de carne de vită și de porc – rețetă conform căreia se fac și astăzi cârnații. Cârnații au devenit ingredientul principal al bucătăriei germane.
 

1903

259 mineri au murit într-o mină de cărbuni din Illinois 


La 13 noiembrie, în mina de cărbune din Cherry lucraut 490 de personae. La un moment, iluminarea electrică a eșuat. Pentru a ajunge la suprafață, muncitorii au folosit lămpi de kerosen. Ca urmare a manipulării neglijente a lămpilori, s-a produs un incendiu. Aproximativ 200 de persoane au reușit să ajungă la suprafață, restul au pierit în flăcări. Echipa de salvatori, condusă de John Bundy, a coborât de șase ori în mină, ajutând oamenii să iasă din mina în flăcări. Cea de-a șaptea coborâre a fost fatală pentru ei. Mașinistul nu a înțeles correct semnalul și a ridicat cușca prea târziu – salvatorii și cei pe care ei au încercat să-i salveze, în total12 persoane, au primit arsuri fatale. Restul minerilor nu au putut fi salvați.
 

1913

 A fost încheiat Acordul de pace dintre Grecia și Turcia


Trattatul de pace de la Londra,.tratat ce stabiliza situația din Balcani în urma victoriilor aliaților balcanici asupra Turciei în primul război balcanic, a fost semnat la 30 mai 1913. Conform Tratatului de Pace de la Londra, Turcia a cedat aliaților balcanici insula Creta și toate teritoriile sale din Balcani, situate mai la Vest de linia Enos-Midia (cu excepția Albaniei, recunoscută de partidele Tratatului de Pace de la Londra ca stat independent).

1594

Războiul antiotoman din Moldova și Țara Românească


Începe războiul antiotoman din Moldova și Țara Românească. Creditorii turci au fost uciși prin ordinul lui Mihai Viteazul. Domnul Țării Românești, Mihai Viteazul, împreună cu domnitorul moldovean, Aron Tiranul, a început o revoltă împotriva turcilor, lansată simultan la București și Iași la 13 noiembrie 1594. A urmat Bătălia de la Călugăreni care a avut loc la 23 august 1595 , in care oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a obținut o importantă victorie asupra oștilor otomane conduse de Sinan Pașa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"