NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 13 octombrie

1923 – ORAȘUL ANKARA DEVINE CAPITALA TURCIEI

La 13 octombrie 1923, orașul Ankara devine capitala Turciei. Este al doilea oraș ca mărime din Turcia, după Istambul, fiind un important centru comercial și industrial. Iar după suprafață, Ankara se află pe locul întâi lista capitalelor europene.


1925 – S-A NĂSCUT MARGARET THATCHER

Doi ani mai târziu, pe 13 octombrie 1925, s-a născut Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit, în perioada 1979-1990. A fostprima femeie prim-ministru din istoria Europei, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv, record pe care l-a egalatdoar Tony Blair, în 2005.

Thatcher este una dintre cele mai importante personalități politice britanice și are o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului din Londra. Viața ei a stat la baza filmului de mare succes – Doamna de fier, realizat în 2011, cu Meryl Steep în rolul principal.

S-a stins din viață pe 8 aprilie 2013.


1967 – PRIMUL COLOCVIU INTERNAȚIONAL CONSACRAT OPEREI LUI CONSTANTIN BRÂNCUȘI

Iar pe 13 octombrie 1967, după zece ani de la moartea sculptorului, la București a avut loc primul colocviu internațional consacrat operei lui Constantin Brâncuși.

În România din epoca realismului socialist, Brâncuși a fost multă vreme contestat. Însă, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă din București a fost inaugurată prima expoziție personală a lui Brâncuși.

A fost reabilitat ca geniu național, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu a fost amenajat și îngrijit, după ce, timp de un sfert de veac, fusese lăsat în paragină și era cât pe ce să fie dărâmat.


1998 – LUCIAN PINTILIE ESTE PREMIAT LA FESTIVALUL DE FILM DE LA VENEȚIA

Și tot pe 13 octombrie, în anul 1998, regizorul român Lucian Pintilie obține premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Veneția, pentru lungmetrajul Terminus Paradis. Filmul prezintă povestea zbuciumată de dragoste dintre Mitu și Norica, poveste ce are lor în România anilor ’90 și a fost vizionat în toate cinematografele din țară de peste optsprezece mii de spectatori.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"