NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 14 iunie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 14 iunie:

 

În 1574  a murit Ioan Vodă cel Viteaz, domnitorul Moldovei


A fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. După domnia sa, în Moldova a fos tintrodusă instituția mucarerului, conform căreia înscăunarea unui domnito rtrebuia confirmată numaidecât de Poarta Otonmană.Ioan Vodă a dus o politică de întărire a autorității princiare, lovind în boierime, care l-a numit „Ioan Vodă cel Cumplit”. A vrut să preia domnia încă de la răsturnarea lui Alexandru Lăpușneanu de către Despot Vodă în 1561. Nefiind ajutat nici de tătari, polonezi sau germani, nu izbutește și se retrage pentru un tip Constantinopol.
Fiind trădat de Ieremia Golia, pârcălab al Hotinului, înainte de bătălia de la  Cahul cu turcii,  a fost legat de cozile a două cămile care l-au rupt în două.

 

Iar în 1946 s-a născut Donald Trump, actualul președinte al SUA


Este un miliardar american, vedetă de televiziune, politician și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii. El a fost candidatul Partidului Republican și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite înalegerile din 8 noiembrie 2016, învingându-l pe contra candidatul democrat Hillary Clinton.  A preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama. La cei 70 de ani ai săi, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.

În 1967 China testează prima sa bombă cu hydrogen în regiunea Xinjiang


Bomba cu hidrogen este, de departe, cea mai importantă armă de distrugere în masă inventată de om.
Efectele testărilor nucleare asupra sănătătii umane, animalelor sau mediului sunt în mare măsură neinvestigate încă. Regiunea Xinjiang este cea mai mare structură administrativă a Chinei şi aici îşi au reşedinţa 20 de milioane de oameni de diverse etnii.
 

Tot în această zi este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sânge


Este un prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și de a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Această zi a fostînființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul „Sângele salvează vieți”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naționale de donare de sânge.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"