NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE – 14 OCTOMBRIE

 

1853 – S-A NĂSCUT CIPRIAN PORUMBESCU

 La 14 octombrie 1853, în satul Șipotele Sucevei, din Bucovina, s-a născut compozitorul Ciprian Porumbescu. Printre lucrările cele mai cunoscute ale lui Ciprian Porumbescu se numără: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români” și altele. S-a stins din viață pe 6 iunie 1883.

1948 – S-A NĂSCUT MARIAN PAPAHAGI

 Tot pe 14 octombrie, în anul 1948, la Râmnicu Vâlcea, s-a născut Marian Papahagi, eseist, critic literar, traducător. Licențiat al Facultății de Litere a Universității din Cluj și a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Roma. A fost prorector al Universității „Babeș-Bolyai” și viceministru al învățământului. Pentru cărțile sale, a fost distins cu numeroase premii, între care: Premiul „G. Călinescu” al Academiei Române, Premiul „Eugenio Montale”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România ș.a.

1964 – MARTIN LUTHER KING JR OBȚINE PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

Iar pe 14 octombrie 1964, pastorul american Martin Luther King Jr a obținut Premiul Nobel pentru Pace, devenind cel mai tânăr laureat al prestigiosului premiu. Luther este cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare. În timpul unui marș pentru libertate, din 28 august 1963, a rostit în fața mulțimii unul dintre cele mai celebre discursuri din istoria omenirii – Am un vis.

Martin Luther King Jr. afost asasinat pe 4 aprilie 1968. În 1977,i-a fost acordată, post mortem, Medalia prezidențială pentru libertate, iarîn 1986,ziualui a fost declarată zi federală în SUA.

1436 – ZIUA ORAȘULUI CHIȘINĂU

Astăzi, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Acoperemântul Maicii Domnului, locuitorii Capitalei sărbătoresc hramul orașului. Prima atestare documentară a orașului Chișinău datează din anul 1436.

În Chișinău locuiesc acum aproximativ 700.000 de oameni.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata