NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 15 decembrie

1832 – S-A NĂSCUT GUSTAVE EIFFEL

 La 15 decembrie 1832, s-a născut Alexandre Gustave Eiffel, cunoscut ca Gustave Eiffel, inginer francez, autorul celebrului turn Eiffel din Paris. La școală, a fost extrem de isteț, dar nu foarte studios. Totuși, viitorul inginer a absolvit liceul cu două diplome, în științe și în literatură. În 1855, a absolvit  una dintre universitățile de frunte din Europa.

În 1876, Gustave Eiffel a construit un pod la Ungheni, iar în 1882, a retușat, la Iași, „Grand Hotel Traian” din Piața Unirii, care poate fi admirat și astăzi.

Gustave Eiffel s-a stins din viață la 27 decembrie 1923, la Paris.

 1966 – A MURIT WALT DISNEY

 Iar la 15 decembrie 1966 a murit Walt Disney, regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător, de 22 de ori, al premiului Oscar.

A fondat, împreună cu fratele său, Roy Disney, studioul „Walt Disney Production”. În scurt timp, Walt Disney a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania fraților Disney înregistrează venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari.

Walt Disney a fost nominalizat de 61 de ori la premiile Oscar și de 7 ori la premiile Emmy, deținând recordul mondial pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. Împreună cu echipa sa, a creat unul din cele mai cunoscute personaje, Mickey Mouse.

Walt Disney a murit de cancer pulmonar, cu doar cinci ani înainte de deschiderea megaproiectului „Disneyland” din Florida.

 

 

2008 – A MURIT ANGHEL RUGINĂ

 

Și tot la 15 decembrie, doar că în anul 2008, a murit economistul american de origine română Anghel Rugină.

S-a născut la 24 mai 1913, în comuna Nicorești, județul Galați. În 1936, a absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. În 1950, a primit o invitație de a profesa  în Statele Unite și a predat la Universitatea din Portland. În anul 1953, a obținut o bursă care-i permitea să-și continue cercetările științifice la Biblioteca Congresului și la instituțiile financiare federale din Washington, dar și la Fondul Monetar Internațional. În anul 1954 este chemat să predea cursuri la Niagara University din statul New York, iar în 1958 a devenit profesor la Northeastern University din Boston, unde a rămas până la retragerea la pensie, în anul 1986.

Anghel Rugină a publicat peste 50 de lucrări științifice care abordează problemele din economia mondială, impunându-se ca o mare autoritate în domeniu. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata