NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 15 octombrie

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 15 OCTOMBRIE

1920 – S-A NĂSCUT MARIO PUZO

 La 15 octombrie 1920, s-a născut Mario Puzo, scriitor și scenarist italo-american, câștigător al două premii Oscar. A devenit cunoscut îndeosebi romanelor sale despre mafie, în special pentru „Nașul”, operă care l-a consacrat și pe care a adaptat-o cinematografic într-o trilogie realizată împreună cu Francis Ford Coppola.

A scris nouă cărți și tot atâtea scenarii de filme, foarte bine primite, atât de public, cât și de critica de specialitate. Mario Puzo s-a stins din viață la 2 iulie 1999.

1922 –FERDINAND I DEVINE REGELE ROMÂNIEI MARI

 Doi ani mai târziu, pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, au fost încoronați Regele Ferdinand I, Întregitorul și Regina Maria.

Ferdinand a fost cel de-al doilea rege al României. A urcat pe tron în anul 1914, conducând România în timpul Primului Război Mondial. După unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat, în anul 1922, Ferdinand devine Rege al României Mari.

 1963 – KONRAD ADENAUER A DEMISIONAT DIN POSTUL DE CANCELAR AL GERMANIEI

 Iar pe 15 octombrie 1963, Konrad Adenauer,primul cancelar al Germaniei postbelice, și-a depus demisia. Adenauer a condus munca de reconstrucție a creștin-democrației germane și a reușita propiereațării sale deFranța, punândalături de Charles de Gaulle bazele unei alianțe care a constituit nucleul Uniunii Europene. Tot el a contribuit în mod decisiv la racordarea țării sale la sistemul atlantic de securitate, iar în1955 a obținut repatrierea germanilor deportați în Siberia.

Ca omagiu pentru contribuți asa la formarea UniuniiEuropene, bustul lui a fost inclus printre celeale doisprezeceo ameni politici reunite în Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 mai 2006, de ZiuaEuropei, în Parcul Herestrău.

1998 – A MURIT LEOPOLDINA BĂLĂNUȚĂ

La 15 octombrie 1988 a murit Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru, cinema și televiziune.A jucat numeroase roluri cu încărcătură dramatică, dar a avut și roluri memorabile de comedie.Leopoldina Bălănuță a fostși o remarcabilă recitatoare. În concepția ei,actorul este glasul dramaturgului, dar și al poetului.

În anul 1977, fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural.

2019 – A MURIT TAMARA BUCIUCEANU-BOTEZ

  Tot pe 15 octombrie, în anul 2019, a murit Tamara Buciuceanu-Botez, actriță de teatru, tv și film din generația de aur. A jucatînpeste 25 de filme, personajulsău emblematic fiindprofesoara„Isoscel” din „Liceenii”. A fostsupranumită„Doamnacomedieiromânești”, fiind una dintrefigurilelegendare ale teatrului de comedie.

În anul 2000, a fost distinsă cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentrurealizăriartisticeremarcabileșipentrupromovareaculturii, de ZiuaNațională a României

2008 – ZIUA MONDIALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

Din anul 2008, la propunerea Organizației Națiunilor Unite, pe 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"