NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 16 aprilie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 16 aprilie:

În 1977 a murit Charlie Chaplin

Charlie Chaplin a fost  actor, regizor, compozitor și producător englez. Este considerat pe bună dreptate drept unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt  Luminile orașului Timpuri noi și  Marele dictator.

 

În aceeași zi a anului 1705

Isaac Newton obține titlul de sir, fiind înnobilat de regina Anne în timpul unei vizite regale la Trinity College, Cambridge.


A fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.
 

Tot în această zi, dar al lui 1972

La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială „Apollo 16„, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.


Apollo 16 a fost a zecea misiune umană din programul Apollo, prima și a 5-a  misiune care a aselenizat într-una din zonele înalte ale Lunii. Ea a fost lansată la 16 aprilie 1972 și s-a încheiat la 27 aprilie. A fost o misiune care a adus înapoi 94,7 kg de mostre de rocă și sol lunar. În drum spre Lună, astronauții misiunii Apollo 16 au realizat mai multe fotografii ale Pământului, dintre care una prezintă America de Nord acoperită în porțiunea sa nordică de nori.
 

Și, în fine, la  16 aprilie 1869

 A apărut, la București, revista „Traian„, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu


A fost un scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"