NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 16 ianuarie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 16 ianuarie:

1909

A fost descoperit polul sud magnetic al planetei

Exploratorul britanic Ernest Shackleton a descoperit polul sudic magnetic al planetei. Ernest Shackleton (n. 15 februarie 1874, Kilkea, Irlanda – d. 5 ianuarie 1922, Insula Georgia de Sud, Maria Britanie) a fost un explorator anglo-irlandez, una dintre principalele figuri ale perioadei cunoscute drept epoca eroică de explorări antarctice. Prima sa experiență în cercetarea regiunilor polare s-a produs  când a participat, în calitate de al treilea ofițer, la expediția Discovery, condusă de căpitanul Scott, în perioada 1901–1904, din care a fost trimis acasă mai devreme din motive de sănătate.
 

1957

A murit Arturo Toscanini

A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX. A condus mai multe orchestre celebre (La Scala, Milano; Metropolitan Opera şi Filarmonica, New York) și a format National Broadcasting Company Orchestra.
 

2005

Cea mai vârstnică femeie din lume a dat naştere unui copil

Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) este cea mai vârstnică femeie din lume, care, la 66 de ani și 320 zile, a dat naștere unui copil. Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România. Fetița nu este, totuși, copilul său biologic, ținând cont că ovulul (și sperma, de asemenea) provine de la un donator anonim, iar Adriana Iliescu a fost mai degrabă o mamă purtătoare.

1632

Are loc „Ședința de anatomie”, ținută la Amsterdam

Are loc “Ședința de anatomie”, ținută la Amsterdam de breasla chirurgilor. Corpul supus experimentului era al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). În urma acestei ședințe, va fi pictat în același an tabloul „Lecţia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"